• Посилання скопійовано

Частина прибутку (доходу) не є податковим платежем

Лист ДПСУ від 22.03.2012 р. №5138/6/15-1215 «Щодо частини чистого прибутку (доходу)»

Податкова роз’яснила деякі питання оподаткування частини чистого прибутку.

ДПС нагадує, що за п. 4 ст. 62 ГКУ підприємство є юрособою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування (п. 4 ст. 64 ГКУ). Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юрособи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Відповідно до п. 1 ст. 11-1 Закону від 21.09.2006 р. №185-V «Про управління об’єктами державної власності» державні унітарні підприємства (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух» відповідно до Закону «Про приєднання України до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів», а також державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія») та їхні об’єднання зобов’язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до держбюджету у порядку, визначеному КМУ:

• у розмірі 30% — державні унітарні підприємства, що є суб’єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мільйонів гривень;

• у розмірі 15% — інші державні унітарні підприємства.

Статтею 6 ПКУ надано визначення понять «податок» та «збір». Так, податок — це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платника відповідно до ПКУ, а збір (плата, внесок) — обов’язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у т.ч. внаслідок вчинення на користь таких осіб держорганами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Статтями 9 і 10 ПКУ визначено вичерпний перелік податків і зборів, у якому немає такого податку (збору), як частина чистого прибутку (доходу). Тож частина чистого прибутку (доходу) не є податковим платежем.

Відповідно до п. 3 Порядку відрахування до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами і їх об’єднаннями (постанова КМУ від 23.02.2011 р. №138) частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої ДПС, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства.

Таким чином, частина прибутку (доходу) не є податковим платежем. Водночас контроль за відрахуванням до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями покладено на ДПС згідно із Порядком №138. Оскільки частину чистого прибутку (доходу) сплачують державні унітарні підприємства та їх об’єднання, які мають статус юрособи, то філії цих підприємств не повинні сплачувати частину чистого прибутку (доходу) та, відповідно, зазначати у декларації з податку на прибуток підприємств частину чистого прибутку (доходу).

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»