• Посилання скопійовано

Госпсуб’єкт використовує воду з криниць — повинен сплатити збір за спецводокористування

Лист ДПСУ від 08.05.2012 р. №13067/7/15-2117 «Щодо збору за спеціальне використання води»

Податкова відповіла на запит платників щодо обкладення збором обсягів води, що забирається з криниці.

Податкова зазначає, що водоносні горизонти (однорідна пластова товща гірських порід, де постійно знаходяться води) належать до водних об’єктів, а забір води — це вилучення води з водного об’єкта за допомогою технічних пристроїв або без них.

Пунктом 324.1 статті 324 ПКУ визначено, що об’єктом обкладення збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

При цьому тип джерела водопостачання, категорія якості води та глибина водного об’єкта, з якого забирається вода, не впливають на обов’язок сплати збору за спеціальне використання води госпсуб’єктами, що здійснюють використання води.

Винятком є обсяги води, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які перебувають на цій території у той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, у межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), за які збір не справляється (пп. 324.4.1 ст. 324 ПКУ).

Отже, якщо госпсуб’єктом використовується вода з криниць, то за обсяги використаної води (крім випадків, передбачених п. 324.4 ст. 324 ПКУ) такий госпсуб’єкт повинен сплачувати збір за спеціальне використання води.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»