• Посилання скопійовано

Суми земельного податку слід переглянути з дати введення в дію нової нормативної грошової оцінки земель

27.03.2012 р. рішенням місцевої селищної ради затверджено нову грошову оцінку землі. 15.06.2012 р. наше підприємство отримало довідки земельних ресурсів з нової грошової оцінки землі. 16.06.2012 р. ми подали уточнений розрахунок земельного податку зі збільшеними ставками грошової оцінки землі. Закон №4834 від 24.05.2012 р. вніс зміни до ст. 271 ПКУ, доповнивши п. 271.2, який свідчить: нормативну грошову оцінку місцеві ради повинні офіційно оприлюднити до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін до неї. Тобто згідно з ПКУ нову нормативну оцінку землі слід застосовувати з 01.01.2013 р. Враховуючи вищевикладене, не чи є наш уточнений розрахунок від 16.06.2012 р. передчасним і/або чи маємо ми право подати уточнений розрахунок та застосувати ставки, що діяли на 01.01.2012 г (тобто до підвищення), а надміру сплачені кошти вважати переплатою та врахувати у сплату наступного платежу

Відповідно до пп. 271.1.1 ст. 271 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI, базою оподаткування плати за землю є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділом XIII ПКУ. Згідно зі ст. 15 Закону України від 11 грудня 2003 року №1378-IV «Про оцінку земель» підставою для проведення оцінки земель (нормативної грошової оцінки земельних ділянок) є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. За результатами нормативної грошової оцінки земельних ділянок складається технічна документація. Технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається відповідним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.
Законом України від 24.05.2012 р. №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм», який набрав чинності з 1 липня 2012 року, внесені зміни до ПКУ, зокрема, встановлено, що рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). Інакше норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, наступного за плановим періодом. Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
З урахуванням вищевикладеного, суми податкових зобов’язань з земельному податку слід переглянути з дати введення в дію нової нормативної грошової оцінки земель відповідно до рішення органу місцевого самоврядування щодо запровадження нормативної грошової оцінки земель.

Джерело: ДФС в Одеській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»