• Посилання скопійовано

Підвищення земельного податку не приводить до автоматичного збільшення орендної плати за землю

Постанова ВАСУ від 19.07.2012 р. у справі N К/9991/10837/12

Питання сплати земельного податку та орендної плати і далі залишається у топ-рейтингу найбільш проблемних питань госпдіяльності.
Цього разу спір між платником та податковими органами стосується розміру орендної плати, яка хоча й була визначена у договорі, але, на думку податкового органу, була значно меншою від розміру земельного податку.
Причому суди першої та апеляційної інстанції підтримали ДПС виходячи з того, що оскільки орендна плата за землю за своєю правовою природою є податком, то її розмір змінюється у разі збільшення ставки податку незалежно від волевиявлення сторін договору оренди земельної ділянки.
В акті перевірки порушення було викладено так: заниження позивачем орендної плати за оренду земельних ділянок комунальної власності з огляду на те, що під час сплати цього платежу підприємством не було враховано факт встановлення річної орендної плати для відповідної категорії земель у трикратному розмірі земельного податку згідно із Законом України від 03.06.2008 р. №309-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який набрав чинності з 04.06.2008 р. Наведене і стало підставою для прийняття ОДПІ податкового повідомлення-рішення.
ВАСУ (у постанові від 19.07.2012 р. у справі №К/9991/10837/12) категорично не погодився з таким підходом до тлумачення норм щодо врегулювання орендних відносин, а саме:
1) відповідно до п. 13 Типового договору оренди землі, розмір орендної плати переглядається у разі, зокрема, зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, та в інших випадках, передбачених законом;
2) статтею ж 30 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується у судовому порядку;
3) згідно зі ст. 654 ЦК України зміна договору вчиняється у такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає зі звичаїв ділового обороту.
Таким чином, зміна розміру земельного податку, згідно із Законом України від 03.06.2008 р. №309-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», є підставою для перегляду установленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договору оренди землі його учасниками, однак не тягне за собою автоматичного підвищення розміру орендної плати, встановленої договором.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»