• Посилання скопійовано

Хто має право на пільги зі сплати податку на землю

На сьогодні законодавче справляння плати за землю в Україні регулюється Земельним кодексом України, Податковим кодексом України, Законом України «Про оренду землі».

Як повідомила Державна податкова інспекція у Ренійському районі Одеської області, для фізосіб передбачено низку пільг зі сплати земельного податку. Зокрема, згідно зі ст. 281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються:
— інваліди першої і другої групи;
— фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
— пенсіонери (за віком);
— ветерани війни й особи, на яких поширюється дія закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
— фізичні особи, визнані законом особами, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.
У податковій пояснили, що якщо право на пільгу у платника виникло протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому виникло таке право. Таке право підтверджується відповідними документами (пред′являється пенсійне посвідчення тощо). У разі втрати права на пільгу протягом року податок слід сплатити починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому втрачено таке право.
Якщо платники податків, користуючись пільгами із земельного податку, здають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі або їхні частини, то податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їхніми частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.
Пільги з орендної плати за землю державної та комунальної форми власності законодавством не передбачені.
Пільгове звільнення від сплати податку поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у рамках граничних норм:
1. Для ведення особистого селянського господарства у розмірі не більше 2 га;
2. Для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка): у селах — не більше 0,25 га, у місті — не більше 0,10 га;
3. Для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га;
4. Для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га;
5. Для ведення садівництва — не більше 0,12 га.

Джерело: UBR

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»