• Посилання скопійовано

Не всі творчі спілки та мистецькі організації звільняються від судового збору

Гарантією реалізації права на судовий захист в аспекті доступу до правосуддя є встановлення законом помірного судового збору для осіб, які звертаються до суду. Хоча, з огляду на ставки судового збору, їх навряд чи можна назвати помірними

Не всі творчі спілки та мистецькі організації звільняються від судового збору

Право на звернення до суду за захистом своїх прав і свобод гарантується Конституцією України. 

Конституційний суд зауважує, що гарантією реалізації права на судовий захист в аспекті доступу до правосуддя є встановлення законом помірного судового збору для осіб, які звертаються до суду. Хоча, з огляду на ставки судового збору, їх навряд чи можна назвати помірними.

Прийнятим Законом про судовий збір встановлено не лише розмір збору та порядок його сплати, а й перелік осіб, які звільняються від його сплати.

Так, від сплати судового збору звільнені, зокрема: 

1. державні органи, підприємства, установи, організації; 

2. громадські організації, які звернулися до суду із заявами щодо захисту прав та інтересів інших осіб у випадках, передбачених законодавством. 

Трохи історії. Останнім часом законотворці приділили дуже багато уваги держреєстрації юросіб та фізосіб-підприємців. Унаслідок цього внесено значні зміни до багатьох нормативних актів. Наприклад, громадське об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юрособи, підлягає реєстрації у порядку, визначеному Законом про держреєстрацію юросіб та фізосіб-підприємців (з урахуванням особливостей, установлених Законом про громадські об'єднання).

Асоціації роботодавців також вносяться до ЄДР, проте порядок їх реєстрації (легалізації) пов'язаний з особливостями, встановленими спеціальним законом щодо їхньої діяльності.

Натомість організації колективного управління авторськими правами (такі як «Дім авторів музики в Україні») реєструються як юрособа без права займатися комерційною діяльністю. Їхня діяльність переважно пов'язана з управлінням майновими правами суб'єктів авторських (суміжних) прав на підставі укладеного з ними письмового договору. Цей договір передбачає вичерпний перелік повноважень, у т. ч. вчинення дій щодо судового захисту майнових прав суб'єктів авторського права та/або суміжних прав.

Чи є пільги зі сплати судового збору? З огляду на те, що такі організації створюються та діють згідно із Законом про авторське право і суміжні права, їх не можна віднести до державних чи громадських організацій. Саме тому звільнення від сплати судового збору для них не передбачено (йдеться про випадки звернення до суду за захистом авторських (суміжних) прав суб'єктів відповідно до статутних повноважень та доручення цих суб'єктів).

Проте, на нашу думку, слід зважати, що такі творчі та мистецькі організації, закони щодо діяльності яких прямо не містять посилань на їхній статус та реєстрацію з урахуванням Закону про громадські об'єднання, є неприбутковими та фінансуються за рахунок членських внесків, пожертвувань тощо. А отже, оплачувати судовий збір при зверненні до суду, який в окремих випадках є надто значним, таким творчим спілкам може бути не до снаги.

З огляду на таку позицію КСУ, їм доведеться врегульовувати ці питання у статутах, дорученнях, письмових договорах між юрособою (наприклад, «Дім авторів музики в Україні») та суб'єктами авторських (суміжних) прав (Рішення КСУ від 28.11.2013 р. №12-рп/2013 (справа №1-17/2013).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»