• Посилання скопійовано

Дохід від продажу рухомого майна визначається з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу

Міндоходів у Львівській області нагадує порядок оподаткування доходів від продажу рухомого майна

Дохід від продажу рухомого майна визначається з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу

Дохід, отриманий фізичною особою - громадянином України від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох і більше об’єктів рухомого майна, в тому числі у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

Оподаткування зазначених операцій, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, здійснюється за ставкою 15% або 17%.

Для оподаткування дохід від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом.

Згідно із змінами, внесеними до пункту 173.1 Податкового кодексу України дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда фізична особа може самостійно визначати виходячи із ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Порядок визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.04.2013 р. №403.

Відповідно до Порядку середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів буде визначатися щокварталу Міністерством економічного розвитку і торгівлі Міністерстві економічного розвитку і торгівлі для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів, і буде оприлюднюватися на офіційному веб-сайті Міністерства в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Тобто фізична особа перед продажем свого автомобіля, мотоцикла чи мопеда зможе безоплатно та безперешкодно зайти на офіційний веб-сайт Мінекономіки і дізнатися, яка визначена середньоринкова вартість для відповідних транспортних засобів, аналогічних тим, що він збирається продавати. Якщо його (та покупця) влаштовує така оцінка, вона зазначається в договорі купівлі-продажу.

Якщо ж людина вважає, що визначена (розміщена на офіційному веб-сайті Мінекономіки) ринкова ціна транспортних засобів, аналогічних тим, що він збирається продавати, не відповідає дійсності, він може звернутися до оцінщика та отримати документ про реальну оцінку його транспортного засобу.

Важливо! Якщо податок на доходи фізичних осіб від продажу рухомого майна сплачений до бюджету до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то такий продавець не зобов’язаний подавати податкову декларацію про отримані доходи від таких операцій до органу Міндоходів.

Якщо податок не сплачено до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то продавець зобов’язаний до 1 травня наступного року подати до органу Міндоходів за місцем своєї реєстрації Декларацію про майновий стан і доходи, одержані громадянами за формою, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 р. №793.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»