• Посилання скопійовано

Рада підтримала скасування можливості повернення податків, сплачених за час АТО

23 березня Верховна Рада ухвалила закон, яким пропонується не повертати нараховані та сплачені за період проведення АТО суми податку на нерухомість та плати за землю

Рада підтримала скасування можливості повернення податків, сплачених за час АТО

Лише тиждень тому зареєстрований  і уже прийнятий Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (законопроект №6210). Цей документ у четвер, 23 березня, підтримали 240 нардепів.

 

Які зміни передбачені цим Законом?

За даними прес-служби Верховної Ради:

1) Уточнено, що дія п. 38 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ  поширюватиметься на платників податків, які станом на 14 квітня 2014 року мали місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території, або в населених пунктах на лінії зіткнення.

2) Визначено термін «територія проведення антитерористичної операції».

3) Скасовано звільнення від відповідальності, передбаченої ПКУ, якщо фактичним місцезнаходженням структурного підрозділу юридичної особи є територія населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, а місцезнаходженням відповідної юридичної особи є інша територія України в межах діяльності, яка провадиться через такі філії, представництва, відокремлені чи інші структурні підрозділи та за весь період проведення антитерористичної операції.

4) На платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є територія населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, не поширюватимуться вимоги щодо заборони замовлення марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, які виробляються на цій території, ввезення на іншу територію України тютюнових виробів або алкогольних напоїв, застосування норм пунктів 213.2 та 213.3 ПКУ та статей 225, 229 ПКУ.

5) Заборонено повернення нарахованих та сплачених за період проведення АТО:

  • сум податку на нерухоме майно за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості,
  • суми плати за землю за земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, та/або території проведення АТО.

6) Конкретизовано, що під час нарахування (виплати) фізичним особам - підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є лише тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов'язані утримати податок на доходи у джерела виплати.

7) Уточнено спеціальні правила підтвердження даних визначених у податковій звітності платниками податків/податковими агентами які провадили господарську діяльність на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, і не можуть пред'явити первинні документи.

Абзац 11 пп. 38.11 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ викладено в такій редакції: «зазначені в цьому підпункті положення застосовуються до платників податків/податкових агентів, які станом на 1 квітня 2017 року здійснили зміну свого місцезнаходження (місця проживання) з тимчасово окупованої території та/або території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, на іншу територію України та сплачували податки до бюджету в період проведення антитерористичної операції згідно з цим Кодексом».

Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений. Про це повідомимо додатково.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»