• Посилання скопійовано

Статистика від ДФСУ: платники податків подали 2,7 тис. звітів про контрольовані операції

За статистичними даними, оприлюдненими на офіційному сайті податківців, платники податків за 2016 рік подали 2,7 тис. звітів про контрольовані операції

 Статистика від ДФСУ: платники податків подали 2,7 тис. звітів про контрольовані операції

Щорічно про здійснені контрольовані операції звітують майже 3 тис. платників податків. За 2016 рік ними подано 2,7 тис. звітів на суму 2470 млрд грн, - повідомляє ДФСУ.

Станом на 28.02.2018 р. завершено чотири звітні періоди щодо трансфертного ціноутворення.

Так, за:

1) 2013 рік (вересень – грудень) подано 2,5 тис. звітів на суму 1 153 млрд грн;

2) за 2014 звітний рік – 1,9 тис. звітів на суму 3 575 млрд грн;

3) за 2015 рік – 2,9 тис. звітів на суму 1 581 млрд грн.

Найбільше  платників податків, які здійснюють контрольовані операції, зареєстровано в Офісі ВПП – 40% (водночас сума здійснених операцій цих компаній складає 92% від загального обсягу), ГУ ДФС в м. Києві – 24% платників (сума КО – 4%), ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. – 4,6% компаній (сума КО – 0,8%).

Найбільшими за обсягами предметами контрольованих операцій є банківські операції – 57%, товари – 31% та фінансові послуги – 6%.

Основними країнами, з резидентами яких здійснюються контрольовані операції (крім банківських операцій), є Кіпр – 27% , Росія – 18%, Швейцарія – 15%, ОАЕ – 12%.

За результатами аналітичної роботи та контрольно-перевірочних заходів за підсумками чотирьох звітних періодів було встановлено більше 600 фактів порушення платниками вимог щодо своєчасності та повноти декларування контрольованих операцій. До порушників застосовано 160,8 млн грн штрафних санкцій, з яких 55% сплачено до державного бюджету.

Відповідно до розроблених та запроваджених процедур податкового контролю, за результатами аналізу поданих платниками звітів про КО контролюючими органами протягом 2014-2018 років 235 платникам податків було направлено запити на подання документації з трансфертного ціноутворення щодо КО з 538 контрагентами. Після опрацювання отриманої інформації розпочато 58 перевірок з питань дотримання платниками податків принципу «витягнутої руки», з яких 34 вже завершено.

За результатами цих перевірок донараховано податку на прибуток підприємств 400 млн грн, зменшено від’ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток на 3,8 млрд грн, донараховано ПДВ 5,8 млн грн, зменшено суму відшкодування ПДВ на 4,1 млн грн, нараховано пені – 68 млн гривень.

Також результатами послідовної роботи з контролю за ТЦ є те, що багато компаній, не чекаючи початку перевірок, здійснюють самостійне коригування трансфертних цін та збільшують свої податкові зобов’язання.

Так, 430 підприємств добровільно збільшили свій оподатковуваний дохід або зменшили збитки щодо операцій 2013-2016 років більш як на 4,7 млрд грн. Як правило, це відбувається саме через отримання від ДФС запиту на подання документації з ТЦ.

Нагадаємо, що контроль за трансфертним ціноутворенням в Україні запроваджено з 01.09.2013 р. Це порівняно новий напрям податкового контролю за обсягом оподатковуваного прибутку платників податків, у разі здійснення ними контрольованих операцій.

За звітні періоди 2013-2016 роки встановлено 606 фактів неподання звітності щодо КО, за що застосовано майже 161 млн грн штрафних санкцій.                  

У ДФС запроваджено двоетапну процедуру контролю за ТЦ:

  • підрозділи оподаткування юридичних осіб забезпечують поточний контроль за дотриманням платниками принципу «витягнутої руки» протягом звітного року, проводять контроль за своєчасністю та повнотою подання звітів про КО, аналіз ризиків ТЦ, а також проведення процедур попереднього узгодження ціноутворення;
  • підрозділи аудиту здійснюють наступний контроль - організовують та проводять за встановленими ризиками перевірки з питань подання звітності про КО та безпосередньо з питань дотримання платниками принципу «витягнутої руки».

Презентацію податківців на тему "Декларування контрольованих операцій" можна переглянути тут>>

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»