• Посилання скопійовано

Податки на майно у фізосіб: чекайте на ППР до 1 липня

До 1 липня поточного року фізособам – платникам податку на майно контролюючі органи надсилають (вручають) ППР про нарахування зобов’язань, які протягом 60 днів з дня вручення ППР платник має сплатити. При цьому на пільги можна розраховувати лише щодо земельного податку та податку на нерухомість

Податки на майно у фізосіб: чекайте на ППР до 1 липня

«Вісник. Офіційно про податки»

Терміни сплати

Контролюючі органи до 1 липня поточного року платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухомість), плати за землю та транспортного податку надсилають (вручають) податкові повідомлення-рішення (далі – ППР) про внесення сум податку, а фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів з моменту вручення ППР.

Ставки податків, що сплачуються на відповідній території, встановлюються рішеннями місцевих рад, окрім транспортного податку.

 

Пільги зі сплати земельного податку

Від сплати земельного податку звільняються такі категорії фізичних осіб:

  • інваліди першої та другої груп;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону №3551;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Таке звільнення від сплати земельного податку передбачено для вище­зазначених категорій фізичних осіб і поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 га;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку,

– господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):

  • у селах – не більш як 0,25 га;
  • в селищах – не більш як 0,15 га;
  • в містах – не більш як 0,10 га;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

Також від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Якщо фізична особа має у власності кілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження такої ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву.

 

Пільги зі сплати податку на нерухомість

Щодо пільгових розмірів з податку на нерухомість, то не застосовується ставка податку:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – 60 м2;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – 120 м2;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості,
  • в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 м2.

Слід зазначити, що пільги з орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності та транспортного податку не застосовуються.

 

Як звірити дані

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів документів, контролюючий орган проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове ППР. Попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

 

Електронний кабінет

Для заощадження коштів та часу ДФС України радить платникам податків користуватися Електронним кабінетом.

Звертаємо увагу, що на сьогодні ДФС запроваджено низку електронних сервісів, зокрема щодо можливості сплати податку на майно з фізичних осіб засобами Електрон­ного кабінету.

Для можливості користування Електрон­ним кабінетом платникам податків необхідно отримати особисті ключі електронного цифрового підпису.

Також за допомогою Електронного кабінету платники податків – фізичні особи отримають можливість перегляду даних, зокрема, щодо:

  • об’єктів оподаткування (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, садові (дачні будинки), гаражі, легкові автомобілі);
  • сформованих ППР та необхідних платіжних реквізитів органів місцевого самоврядування для сплати податку на нерухомість, транспортного податку та плати за землю;
  • розрахунків сум податкових зобов’язань за такими податками;
  • стану розрахунків з бюджетом.

При використанні Електронного кабінету платники податків матимуть змогу заощадити свої кошти та час, сплатити зазначені податки в будь-який зручний, у тому числі неробочий час, а також позбавитись необхідності відвідувати ЦОПП, банківські установи тощо.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»