• Посилання скопійовано

Фізособи, які одержують дохід від операцій з цінними паперами, повинні його декларувати

Узагальнююча податкова консультація щодо оподаткування доходу у вигляді інвестиційного прибутку, отриманого платником податків — фізособою від операцій з цінними паперами (акціями), який виплачується професійним торговцем цінними паперами (дилерські операції з купівлі-продажу цінних паперів)

ДПС України з метою забезпечення єдиного підходу до практичного застосування норм податкового законодавства Наказом від 06.07.2012 р. №594 затвердила узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування доходу у вигляді інвестиційного прибутку, отриманого платником податків — фізособою від операцій з цінними паперами (акціями), який виплачується професійним торговцем цінними паперами (дилерські операції з купівлі-продажу цінних паперів).
У цій податковій консультації роз'яснюються особливості оподаткування окремих видів доходів, зазначених у статті 170 ПКУ, зокрема порядок оподаткування інвестиційного прибутку.
У разі здійснення фізособою операцій з купівлі-продажу цінних паперів (акцій), які відповідно до вимог законодавства здійснюються за участю торговця цінними паперами, податковим агентом є такий професійний торговець.
Такий торговець повинен виконати всі функції податкового агента, встановлені ПКУ та Методикою визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 22.11.11 р. №1484 та рішенням Комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.11.11 р. №1689.
При цьому обов'язок податкового агента для професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, не звільняє фізособу — платника податків від обов'язку декларування результатів усіх операцій з купівлі-продажу інвестиційних активів, здійснених упродовж звітного року, як на території України, так і за її межами, за винятком випадків, зазначених у пп. 170.2.8 ПКУ (наприклад, при отриманні доходу від продажу інвестиційних активів у сумі, що не перевищує 1320 грн — в 2011 р., 1500 грн — в 2012 році тощо).

Джерело: UBR

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»