• Посилання скопійовано

Бухгалтерська помилка на мільйон…

Столичне підприємство помилково відправило 3,6 млн. грн. на Харківщину та до Дніпропетровська

Бухгалтерська помилка на мільйон…

Столичне підприємство помилково відправило 3,6 млн. грн. на Харківщину та до Дніпропетровська

Перевірка одного з підприємств Києва, яке займається біржовими операціями з фондовими цінностями, виявила порушення законодавства, через яке необхідних коштів недорахувались відразу два бюджети – місцевий та державний, до яких не надійшло податку на доходи фізичних осіб на загальну суму 3,6 мільйона гривень. У Києві особливістю податку є те, що він у співвідношенні по 50 відсотків спрямовується до місцевого та державного бюджетів, тому помилка підприємства завдала шкоди не тільки столичній казні, а й держбюджету.       

Як з’ясувалось в ході перевірки, згідно з договором купівлі-продажу цінних паперів, укладених з фізичними особами, столичне підприємство (як податковий агент) утримало, проте помилково перерахувало податок на доходи фізичних осіб в сумі 3 мільйони 590 тисяч гривень до бюджетів міста Дніпропетровська та Харківської області. Хоча у цьому випадку, згідно із податковим законодавством, кошти від податку мали би бути перераховані за місцем реєстрації підприємства, тобто у Києві.

Щоб виправити помилку, підприємство звернулось до відповідних податкових інспекцій в регіонах аби сплачений податок перенаправити до бюджету міста Києва. Проте, помилка із зарахуванням коштів не залишилась без правового наслідку. За результатами перевірки підприємство має сплатити 897 тисяч гривень штрафних санкцій.

Нагадаємо, згідно з нормами Податкового кодексу України податок на доходи фізичних осіб, утриманий з доходів резидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України. Стаття 64 Бюджетного кодексу вказує, що податок на доходи фізичних осіб, який сплачується податковим агентом – юридичною особою, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням.

Шановні керівники підприємств та головні бухгалтери! Пильнуйте сплату податку на доходи фізичних осіб аби уникнути подібних непорозумінь. Адже вказаний податок – головне джерело наповнення місцевих бюджетів.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»