• Посилання скопійовано

Перерахунок ПДФО дозволяє виправити будь-які помилки в нарахуванні податку на доходи

Наведемо приклад, як податковий агент повинен відобразити в обліку перерахунок ПДФО при донарахуванні доходів

Перерахунок ПДФО дозволяє виправити будь-які помилки в нарахуванні податку на доходи

Нагадаємо, що ДПСУ в листі від 19.02.2013 р. №2972/0/51-12/17-1115 звернула увагу на практичні питання, пов'язані з перерахунком ПДФО. Зокрема нагадала, що згідно з пп. 169.4.3 ПКУ податковий агент має право здійснювати перерахунок ПДФО за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має фізособа право на застосування ПСП. З погляду податківців, згадана норма ПКУ дає податковому агенту право виправляти будь-які помилки у разі їх допущення при утриманні ПДФО. Це може бути особливо актуально, наприклад, у таких випадках:

1) якщо бухгалтер виправляє арифметичні чи інші помилки, допущені при оподаткуванні та застосуванні ПСП або застосуванні різних ставок оподаткування (15 — 17%) протягом звітного року;

2) якщо мають місце ситуації нарахування перехідних виплат (наприклад, таких, що припадають на різні місяці — лікарняних, відпусткових). У такому випадку з метою перерахунку такі суми (їх частини) відносяться до відповідних періодів їх нарахування;

3) якщо у звітному році проводилися донарахування та виплати сум за попередні податкові періоди (місяці). У такому випадку такі суми донарахувань під час проведення перерахунку ПДФО слід віднести до відповідних податкових періодів, за які здійснюються донарахування.

На останній випадок слід звернути особливу увагу. ДПСУ наводить приклад донарахувань за минулі податкові періоди — індексацію зарплати працівників. Як відображається таке донарахування у податковому обліку з ПДФО, розглянемо на прикладі.

Приклад Працівникові підприємства «Альфа» Iванову I. I. у березні 2013 р. нарахували та виплатили індексацію до заробітної плати за січень — березень 2013 р. у сумі 120 грн (умовно припустимо, що сума індексації становила за січень 40 грн, за лютий — 40 грн, за березень — 40 грн). Умовна сума компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату (індексація за січень і лютий) — 50 грн-1 Щомісячна зарплата працівника — 1500 грн. Працівник подавав заяву про застосування ПСП у звичайному розмірі 100% (573,50 грн).

--------1-------

Підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін. Отже, підприємство мало виплатити індексацію за січень та лютий відповідно із зарплатою за січень та лютий. У разі несвоєчасної виплати сум індексації грошових доходів громадян проводиться їх компенсація відповідно до законодавства (див. п. 1-1 та абз. 7 п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078).

-----------------

У 2013 р. граничний розмір заробітної плати, який дає право на застосування ПСП, становить 1610 грн. Під час проведення річного перерахунку ПДФО нарахування суми індексації відносимо конкретно до січня, лютого, березня (див. таблицю).

Автор: Кондзелка Марьяна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»