• Посилання скопійовано

Порядок оподаткування і відображення в ф. №1ДФ подарунків для співробітників: новий лист ДФСУ

Податківці у новому листі нагадали порядок обкладення ПДФО подарунків, які надаються працівникам

Порядок оподаткування і відображення в ф. №1ДФ подарунків для співробітників: новий лист ДФСУ

Правила оподаткування подарунків

ДФСУ у листі від 14.12.2016 р. №21695/5/99-99-13-02-03-16 нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2016 році - 689 грн). Але це правило не стосується грошових виплат у будь-якій сумі.

Тож, якщо вартість подарунків для працівників не перевищує 689 грн, то оподатковувати їх ПДФО та військовим збором не потрібно.

Якщо ж підприємство має можливість подарувати порадунки вартістю понад 689 грн, то потрібно буде оподатковувати ПДФО та військовим збором суму перевищення, як додаткове благо.

За пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо у вигляді, зокрема, вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ. Так, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп),

де К - коефіцієнт;

Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

А от військовий збор потрібно буде утримувати за ставкою 1,5% саме з суми перевищення.

Отже, якщо вартість дарунка, який надається платнику податків, у 2016 році:

  • не перевищує 689 грн, то вона не є об’єктом оподаткування ПДФО;
  • перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ.

 

Відображення подарунків у формі №1ДФ

Якщо вартість подарунків у 2016 році:

- не перевищує 689 грн, то вона відображається в податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознакою доходу "160";

- перевищує 689 грн, то крім коду ознаки "160" потрібно ще суму перевищення відображати у формі №1ДФ під ознакою доходу "126" як додаткове благо.

Про це нещодавно також нагадували регіональні податківці тут>>

***

Найближчим часом буде також опублікована аналітична стаття від редакції "Дебету-Кредиту" щодо особливостей оподаткування новорічних подарунків. Стежте за оновленням новин!

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»