• Посилання скопійовано

Витрати на таксі не є додатковим благом: нова позиція ДФС

Податківці розповіли про особливості відшкодування витрат на таксі працівнику під час відрядження

Витрати на таксі не є додатковим благом: нова позиція ДФС

Коментар до листа від 29.05.2017 р. № 405/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

 Для небюджетників - витрати на таксі не є додатковим благом

Податківці у коментованому листі наводять норми пп. 170.9.1 ПКУ. За ним не є доходом працівника витрати на відрядження в межах фактичних витрат на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті). 

Але таксі в цьому підпункті не зазначено. Отже, питання, чи оподатковується ПДФО та військовим збором (ВЗ) проїзд працівника у таксі, потребує додаткових роз’яснень. А вони, на жаль, різні. Тож, зараз аналізуємо останнє і сподіваємося, що саме його податківці застосовуватимуть при перевірках. 

Також податківці зазначили й про норми Інструкції №59, яка забороняє  відшкодовувати проїзд працівників під час відрядження на таксі (п. 6 розділу ІІ та п. 9 розділу ІІІ). Але цього разу не тільки  не забули вказати, що вона поширюється на бюджетні установи, а й врахували це у висновку коментованого листа.

На підставі вищенаведених норм та особливостей застосування Інструкції № 59 податківці зробили наступний висновок, який нам подобається:

 "якщо юрособа (роботодавець) не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то сума відшкодованих фізичній особі (працівнику) витрат, понесених таким працівником під час відрядження за кордон або у межах України (за користування послугами таксі), не включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу". 

Звертаємо увагу, що  цей висновок інший, ніж наводилися, наприклад, тут або тут. В не так давно наданих консультаціях податківці наголошували, що вартість таксі, відшкодована роботодавцем, є додатковим благом відрядженого працівника і підлягає оподаткуванню як ПДФО, так і військовим збором! 

Звісно, щоб витрати на проїзд не були об’єктом оподаткування, мають бути у наявності підтвердні документи, що засвідчують вартість цих витрат.

Щодо решта видів транспорту це можуть бути: 

  • транспортні квитки або транспортні рахунки (багажні квитанції),
  • електронні квитки за наявності посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, тощо. 

Крім цього, якщо працівник поніс витрати з оплати такого проїзду, потрібні розрахункові документи. Про це ми писали, наприклад тут, тут  та тут.

На жаль, податківці у коментованому листі не навели, якими документами потрібно підтвердити понесені витрати на таксі. Спробуємо відповісти на це питання самостійно. 

 

Якими документами можна підтвердити витрати на таксі

Для відряджень по Україні. Згідно з п. 1 ст. 3 Закону  про РРО суб’єкти господарювання, що перебувають на загальній системі оподаткування, у машинах-таксі при розрахунках з пасажирами готівкою повинні застосовувати належним чином зареєстровані електронні таксометри – РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. На цьому наголошували податківці у роз’ясненні у підкатегорії 109.02 "ЗІР".

Отже, одним із видів документів, що підтверджує витрати працівника на проїзд у таксі, може бути фіскальний чек. 

Якщо такі послуги надає фізособа-"єдинник", який звільнений від застосування РРО, то таким розрахунковим документом може бути розрахункова квитанція, квитанція від прибуткового касового ордера або навіть товарний чек. Про це ми писали тут.

Для відрядження за кордон підтвердні документи, що засвідчують вартість понесених за кордоном у зв’язку з таким відрядженням витрат, оформлюються згідно з законодавством відповідної держави. Тому для відшкодування витрат на таксі працівник повинен надати розрахунковий документ з країни, де він перебував у відрядженні. 

І це може бути документ, складений іноземною мовою. Але, згідно з пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ, за запитом представника контролюючого органу роботодавець/сторона, що відряджає, забезпечує за власний рахунок переклад підтвердних документів, виданих іноземною мовою. 

***

Читайте також: Все що потрібно знати про відрядження - докладно і на прикладах від редакції 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»