• Посилання скопійовано

Сплачуємо ПДФО та військовий збір у разі наявності відокремлених підрозділів

Податківці розповіли про правила сплати ПДФО та військового збору з орендної плати за землю, в т.ч. при використанні паїв та зарплати працівників, нарахованих відокремленими підрозділами

Сплачуємо ПДФО та військовий збір у разі наявності відокремлених підрозділів

Коментар до листа ДФСУ від 25.09.2017 р. №2040/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

Сплата ПДФО 

Податківці у листі нагадали, що порядок сплати ПДФО до бюджету передбачено ст. 168 ПКУ. За цією нормою ПДФО резидентів підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України. Тож при сплаті ПДФО в бюджет ґрунтуватися слід саме на нормах БКУ.

А вже відповідно до ст. 64 БКУ ПДФО, який сплачується податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах ПДФО, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Саме тому пп. 168.4.3 ПКУ передбачено, що суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. Але це стосується порядку нарахування та сплати ПДФО уповноваженим відокремленим підрозділом.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО, то за нього усі обов’язки податкового агента виконує юрособа. 

Від себе зазначимо, що за місцем розташування відокремленого підрозділу юрособа перебуватиме за неосновним місцем обліку (див. розділу VII Порядку №1588). 

Тобто у такому випадку  ПДФО, утриманий з зарплати працівників такого відокремленого підрозділу та орендної плати за використання земельних паїв, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Таким же чином юрособі доведеться виконувати всі обов’язки податкового агента, якщо вона створює підрозділ із використанням праці найманих осіб за місцезнаходженням (розташуванням) на іншій території, ніж така юридична особа.

 

Сплата військового збору

У коментованому листі податківці звернули увагу на порядок сплати військового збору. Наразі військовий збір у повній мірі зараховується до державного бюджету. Тому податківці у листі наголосили, що окремі норми п. 168.4 ПКУ щодо порядку перерахування ПДФО до місцевого бюджету не можуть бути застосовані для сплати  військового збору. Про цю особливість податківці розповідають у своїх роз’ясненнях не в перший раз. Але як саме у такому випадку сплачувати військовий збір не зазначають.

А от у роз’ясненні у підкатегорії 132.05 "ЗІР" податківці надали чіткі правила сплати військового збору:

  • якщо у юрособи є відокремлені підрозділи, які не уповноважені сплачувати податки, то вона перераховує військовий збір як за себе, так і за ці підрозділи до бюджету за своїм місцезнаходженням;
  • якщо у юрособи є уповноважений відокремлений підрозділ, то цей підрозділ суми військового збору перераховує до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. 

****

Читайте також:

Cплата ПДФО та військового збору, якщо працівники працюють в різних регіонах України

Сплачуємо ПДФО та військовий збір у разі наявності відокремлених підрозділів

Уряд пропонує повертати надміру сплачений ПДФО за податковою адресою платника податку 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»