• Посилання скопійовано

Нюанси надання працівникам безповоротної допомоги у 2017 році

Минулого року ми вже про таку можливість порадувати працівників розповідали. Але надання допомоги у цьому році відрізняється від минулого розміром неоподатковуваної суми. Тож, нагадаємо, як її надати правильно

Нюанси надання працівникам безповоротної допомоги у 2017 році

Документальне оформлення

Для відображення в обліку будь-якої господарської операції потрібні відповідні первинні документи. Це встановлено ст. 9 Закону про бухоблік. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення. Не є виключенням і матеріальна допомога фізособам.

До речі, зекономити на податках можна, надаючи матеріальну допомогу не тільки працівникам, а й іншим фізособам, які її потребують. Але слід пам’ятати, що неоподаткованою за п. 170.7 ПКУ є благодійна нецільова матеріальна допомога.   

При наданні благодійної допомоги фізособам потрібні:

  • заява від фізособи,
  • складений наказ керівника підприємства на підставі даних із таких заяв про надання благодійної допомоги,
  • платіжне доручення (якщо допомогу надавали у безготівковій формі) або видатковий касовий ордер (якщо фінансування здійснено готівкою).

 

 

Зразок заяви на отримання допомоги

Директору ТОВ "ХХХ"
Іванову І.І.

від
посада ПіПБ

Заява

Прошу надати мені благодійну допомогу в розмірі 2200 грн у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем (хвороба, величезні рахунки за комунальні послуги, посилання на документи, довідки, тощо)

 

дата                                        підпис

 

*******

 

Розмір неоподаткованої благодійної допомоги у 2017 році

Нагадаємо, що відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року.

У 2017 році розмір такого доходу становить 2240 грн.

 

А якщо розмір наданої допомоги перевищує 2240 грн?

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром у 2240 грн включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором.

Якщо така допомога надається у грошовій формі, то базою утримання ПДФО і військового збору є сума такого перевищення. Ставка ПДФО для оподаткування таких виплат встановлено на рівні 18% незалежно від суми перевищення. Також сума перевищення буде оподатковуватися військовим збором за ставкою 1,5%.

Якщо  така допомога надається у негрошовій формі, то базою утримання ПДФО є сума такого перевищення, збільшена на натуральний коефіцієнт. У 2017 році він становить 1,2195.

Військовий збір в обох випадках утримується з суми перевищення без збільшення на такий коефіцієнт.

 

Увага! У 2017 році сума нецільової благодійної допомоги, яка надається благодійником – юридичною особою фізичній особі, яка не оподатковується ПДФО та військовим збором і не є базою для обкладання ЄСВ, становить 2240 грн.

  

Відображення у формі № 1ДФ

Сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцями на користь працівника протягом звітного 2017 року сукупно у розмірі, що не перевищує 2240 грн, відображається у формі № 1 ДФ під ознакою доходу «169».

Якщо ж сума нецільової благодійної допомоги протягом 2017 року перевищить 2240 грн, то сума такого перевищення відображається у формі №1ДФ під ознакою доходу «126» як додаткове благо.

Зауважимо, що думка податківців щодо застосування коду ознаки доходу з 2015 року змінилася. Так, у листах від 28.10.2015 p. № 22789/6/99-99-17-03-03-15 та від 25.02.2016 р. № 4186/10/26-15-12-04-12 вони говорять про ознаку доходу "127" для такого виду доходу.

Тож, обережний податковий агент може звернутися до органу ДФС за місцем свого обліку і з’ясувати точку зору саме цього органу (хоча, якщо цього не зробити і щодо ознаки доходу виникнуть суперечки при податковій перевірці, це не призведе до штрафу, встановленого п. 119.2 ПКУ). 

Відомості щодо доходів оподаткування військовим збором відображаються у розділі ІІ форми №1ДФ. А саме у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). При цьому відомості про фізособу – платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Яку суму доходу треба відображати в цьому розділі, загальну чи лише оподатковану? Податківці в останніх своїх роз’ясненнях наголошували на відображенні загальної суми доходу. Більше тут>>  Але вони стільки разів вже змінювали цю точку зору, що приймати рішення доведеться самому податковому агенту (або ж подбати про наявність індивідуальної податкової консультації та діяти за нею).

 

ЄСВ на суми нецільової благодійної допомоги

Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, то вона не є базою для нарахування ЄСВ.

Та слід врахувати думку податківців. Вони говорять, що нецільова благодійна допомога  — різновид матеріальної допомоги разового характеру. Така допомога не входить до фонду оплати праці на підставі пп. 3.31 Інструкції № 5. А отже, з її суми ЄСВ справляти не потрібно.

Разовою нецільова благодійна допомога буде вважатися лише при виконанні таких умов:

  • допомогу виплачують окремому працівнику, наприклад, у зв'язку зі сімейними обставинами;
  • необхідність у її отриманні виникла раптово;
  • рішення про видачу та розмір такої допомоги приймає керівник підприємства на власний розсуд.

Оскільки нецільова благодійна допомога не є базою для нарахування ЄСВ, то вона не відображається у щомісячному звіті з ЄСВ роботодавця (додаток 4).  

 

Ризики щодо ЄСВ, ПДФО та військового збору

Із позиції податківців виходить, що надавати допомогу в один момент всім працівникам, або за одним рішенням керівництва, або за однією метою не можна. У такому разі вони будуть стверджувати, що така допомога не відповідає критеріям визнання разової допомоги. Тому при перевірках податківці будуть наполягати на нарахуванні ЄСВ та на оподаткуванні ПДФО та військовим збором вже за зарплатними правилами.

 

Податок на прибуток

За пп. 140.5.10 ПКУ платникам податку на прибуток у разі застосування податкових різниць слід збільшити фінрезультат до оподаткування на суму наданої безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг). Але фізособи є винятком і, якщо їм надавати таку допомогу, ця різниця не застосовується.

Отже, на об’єкт оподаткування податком на прибуток надання допомоги працівникам та іншим фізособам впливає тільки у бік зменшення (і то на етапі визнання витрат в бухгалтерському обліку).

Зверніть увагу: податківці вважають, що на матеріальну допомогу фізособам-платникам єдиного податку це виключення не поширюється. Про це ми писали тут і тут.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку виплати благодійної допомоги призводять до зменшення активів, а отже відповідно до п. 5 П(С)БО 16 відображаються у складі витрат.

Згідно з п. 7 П(С)БО 16 витрати у вигляді перерахованої благодійної допомоги визнаються витратами періоду, в якому вони були понесені. А відповідно до п. 29 цього ж П(С)БО такі витрати відображатимуться в бухгалтерському обліку за дебетом субрахунку 949 «Інші операційні витрати» або 977 «Інші витрати діяльності».

 


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн

Коригування фінрезультату до оподаткування

Д-т

К-т

Збільшення

Зменшення

1.

Перераховано на зарплатну картку працівника нецільову благодійну допомогу

977(949)

663

663

311

2240

2.

Списано на фінансовий результат інші витрати діяльності

791

977 (949)

2240

 

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»