• Посилання скопійовано

Шведський стіл для працівників – не додаткове благо, але оподаткувати потрібно!

Податківці погодились з висновком суду, що харчування працівників за принципом шведського столу не є їх додатковим благом. Водночас вони зазначили, що оподаткувати такий дохід все одно доведеться

Шведський стіл для працівників – не додаткове благо, але оподаткувати потрібно!

Схоже у податківців з’явилась нова тенденція. У випадку, коли суд відміняє консультацію податківців і зазначає про невідповідність доходу ознакам додаткового блага, податківці видають нову консультацію, у якій зазначають, що цей дохід все одно потрібно оподатковувати, але вже як «інші доходи». Якщо податкові агенти не згодні, їм доведеться оскаржувати вже нову ІПК (за формою, але не за змістом).

Так було, зокрема, у ситуації з оподаткуванням ПДФО та ВЗ вартості перевезення працівників до роботи і назад (про це ми писали тут). Аналогічна ситуація склалась і з харчування працівників за принципом шведського столу. 

Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду у справі №820/764/18 було скасовано ІПК податківців від 26.12.2017 р. №3151/ІПК/28-10-01-03-11 у якій вони зазначали, що вартість харчування працівників за принципом шведського столу підлягає оподаткуванню ПДФО, ВЗ та ЄСВ як додаткове благо таких працівників. 

На заміну скасованої ІПК ДФС видає нову консультацію від 05.09.2018 р. №3853/6/99-99-13-02-03-15/ІПК. У ній податківці погоджуються з рішенням суду і зазначають, що харчування в кафетерії та кімнаті для прийому їжі, якими забезпечуються працівники товариства впродовж робочого дня за принципом «шведського столу», не є додатковим благом

Однак при цьому податківці висувають нові вимоги: вартість такого харчування включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід, що оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах, і є базою нарахування ЄСВ. 

На захист своєї позиції податківці наводять аналіз того, що таке дохід та який дохід є оподаткованим. При цьому зазначається, що ст. 165 ПКУ встановлено виключний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. А ця стаття не містить норм щодо безоплатного харчування працівників – за виключенням вартості безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, газованої солоної води, яким роботодавець забезпечує такого платника податку відповідно до Закону «Про охорону праці».

При цьому норми пп. 164.2.17 ПКУ, які тепер податківці (на підставі висновку суду) вже відкидають, не містять посилань на те, що доходи, одержані платником податку у вигляді безоплатного харчування не оподатковуються ПДФО. Незастосування цих норм говорить лише про те, що такі доходи не є додатковим благом.

При цьому податківців навіть не бентежить те, що шведський стіл не передбачає персоніфікації отриманого доходу – роботодавець не знає, хто саме з працівників та скільки з’їв. На думку ДФС, неможливість персоніфікувати отриманий дохід не може бути підставою для звільнення працівника від сплати відповідних податків та зборів. А от як його персоніфікувати, вони, на жаль, не розповідають.

Водночас постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок (далі – Перелік), в якому теж не передбачено витрати на безоплатне харчування. А отже, на думку податківців, такий дохід повинен оподатковуватись і ЄСВ.

 

Як відображати такий дохід виплату в формі №1ДФ?

І знову податківці нічого не зазначили про відображення такого доходу в формі №1ДФ. Проте від себе зазначимо, що згідно з Довідником ознак доходів для відображення суми інших доходів передбачено ознаку доходу із кодом 127 «Інші доходи». 

Тож, якщо вам все ж таки вдасться порахувати, хто і скільки безоплатного харчування отримав, відобразити його в формі №1ДФ слід буде саме з таким кодом.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»