• Посилання скопійовано

Компенсація витрачених коштів на придбання товарів для працівника не є доходом: УПК від Мінфіну

Якщо дотримані вимоги щодо доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат, то виплачена сума компенсації не є його доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором

Компенсація витрачених коштів на придбання товарів для працівника не є доходом: УПК від Мінфіну

Мінфін своїм наказом від 26.04.2019 року № 181 затвердив дві узагальнюючі податкові консультації:

  • щодо оподаткування ПДФО і військовим збором суми доходу, виплаченого роботодавцем працівнику за товари (роботи, послуги), що були придбані таким працівником за рахунок власних готівкових коштів. Її можна переглянути тут;
  • щодо оподаткування операцій обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакета. Її можна переглянути ось тут.

Зупинимося на УПК щодо відшкодування працівнику витрачених його власних коштів на придбання товарів. В ній зроблено висновок, ідентичний висновку Мінфіну, наведеного у листі від 27.02.2019 р. №11220-16-7/5907. Ми про це писали тут.

Зокрема, при підтвердженні роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції), виплачена сума компенсації за придбані товари (роботи, послуги) за рахунок власних коштів на користь роботодавця не є доходом для цілей оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

Тож Мінфін нарешті поставив крапку у цьому питанні.

Нагадаємо, що за п. 53.1 ПКУ не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової, платника податків, який діяв відповідно до ІПК, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

У разі коли положення індивідуальної податкової консультації суперечать положенням узагальнюючої податкової консультації, застосовуються положення узагальнюючої податкової консультації.

Тому всі податкові агенти-роботодавці, які вже получили ІПК, а також ті, які не отримували їх, але мали сумніви щодо визначеного питання, мають право використовувати УПК №181 у своїй діяльності, а податківці відповідно не зможуть штрафувати за це при перевірці. 

***

Про появу ІПК щодо обов’язкового оподаткування ПДФО суми відшкодування ми писали тут, а про судову практику щодо її скасування – тут та тут.

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»