• Посилання скопійовано

9% ПДФО та 5% ЄСВ для працівників ІТ: новий законопроект у Раді

Законопроектом 3799 пропонується тимчасово, до 1 січня 2025 року, оподатковувати за ставкою 9% ПДФО доходи спеціалістів у галузі інженерної та інжинірингової справи, які є найманими працівниками (перебувають у трудових відносинах) з суб’єктами індустрії інжинірингу та інженерної справи відповідно. А також застосовувати ставку ЄСВ 5% до їх зарплати

9% ПДФО та 5% ЄСВ для працівників ІТ: новий законопроект у Раді

6 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3799 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії інжинірингу та інженерної справи".

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект спрямований на підвищення рівня конкурентоспроможності та привабливості для іноземних замовників галузі інженерних та інжинірингових послуг України шляхом встановлення особливостей оподаткування доходів працівників інженерних інжинірингових компаній та приведення рівня їх податкового навантаження до рівня країн-лідерів експорту ІТ та інженерних інжинірингових послуг .

Зокрема, проектом Закону: 

  • визначаються ознаки  «суб’єкта індустрії інжинірингу та інженерної справи», головні з яких: не менше 70% доходів від усіх видів економічної діяльності такого суб’єкта має бути від здійснення видів економічної діяльності, які відносяться до індустрії інжинірингу та інженерної справи, наявність співробітників- професіоналів у галузі інженерної справи (посади яких відповідають підкласу 2149 професіонали в інших галузях інженерної справи відповідно класифікатору професій (ДК 003:2010)) у кількості не менше 100 осіб, а також дається перелік видів економічної діяльності, якими  має право займатися такий суб’єкт в галузі індустрії інжинірингу та інженерної справи;
  • встановлюються порядок реєстрації суб’єкта індустрії програмної продукції отримання в фіскальних органах або анулювання такої реєстрації;
  • встановлюються порядок реєстрації суб’єкта індустрії інжинірингу та інженерної справи отримання в фіскальних органах або анулювання такої реєстрації.

 

Щодо ПДФО

Передбачається, що суб’єкт індустрії інжинірингу та інженерної справи відповідно застосовує ставку оподаткування ПДФО - 9% до заробітної плати та інших доходів, що виплачує  найманим працівникам, посади яких відповідають підкласу 2149 згідно класифікатору професій (ДК 003:2010)  професіонали в інших галузях інженерної справи відповідно. Доходи інших найманих працівників оподатковуються на загальних підставах.

При цьому сума податку з місячного доходу інженера за ставкою 9% не може бути меншою за розмір податку, обрахованого за ставкою 18% з двократного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2020 році – 4723 грн х 2 х 18% =1700,28 грн).  

У разі встановлення контролюючим органом невідповідності діяльності суб'єкта встановленим критеріям, такий платник податків має за весь період невідповідності провести перерахунок податку на доходи інженерів з застосуванням загальних правил, визначених IV розділом ПКУ для оподаткування доходів фізичних осіб, та сплатити до відповідного бюджету недоутриману суму податку. 

 

Щодо ЄСВ

Також законопроектом передбачається, що на період до 1 січня 2025 року суб'єкти інжинірингу та інженерної справи сплачуватимуть ЄСВ за найманих працівників - інженерів відповідно у розмірі 5% від заробітної плати таких працівників. 

При цьому ЄСВ для таких працівників не може бути меншим за ЄСВ за ставкою 22% з двох мінімальних заробітних плат (у 2020 році - це 2078,12 грн) та не більшим за ЄСВ, що розраховується за ставкою 22% від максимальної бази нарахування ЄСВ - 15 мінімальних заробітних плат (у 2020 р. -15585,9 грн). 

Тобто  ЄСВ за ставкою 5% буде сплачуватись з заробітних плат від 9 до 66 мінімальних заробітних плат (у 2020 - від 42,5  тис. грн до 312 тис. грн).

 

Щодо пенсійного страхування

При розрахунку пенсії для таких працівників за відповідні місяці буде враховуватись заробітна плата, що буде розраховуватись, виходячи з фактично сплаченого ЄСВ та ставки ЄСВ 22 %. 

 

Коли наберуть чинності ці зміни?

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»