• Посилання скопійовано

Рекламна акція з розіграшем призів: як оподатковувати дохід фізособи-переможця?

ДПСУ в черговій ПК роз’яснила порядок оподаткування дарунків під час проведення маркетингової кампанії товариства, яка передбачає проведення рекламних акцій, в період дії яких відбувається розіграш, переможець якого отримує дарунок (подарунок) у натуральній формі

Рекламна акція з розіграшем призів: як оподатковувати дохід фізособи-переможця?

Коментар до ІПК ДПС від 22.03.2021 р. № 1091/ІПК/99-00-04-03-03-06

Податківці у коментованій ІПК зазначили, що в описаному у запиті випадку, доходи, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п. 164.2 ПКУ. Зокрема, це можуть бути:

  • дохід у вигляді виграшів, призів (пп. 164.2.8 ПКУ);
  • дохід у вигляді вартості отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з цим розділом (пп. 164.2.10 ПКУ);
  • дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Також уточнюється: якщо доходи надаються у негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ.

Зрозуміло, що коли йдеться про рекламну акцію, то про додаткове благо начебто й згадувати не треба. Дивимось на умови акції і скоріш за все ми бачимо слова або виграш, або приз, або дарунок (чи подарунок).  Але не поспішайте з висновками: додаткове благо ще з’явиться в цій історії.

Далі податківці розглянули правила оподаткування цих видів доходу.

 

Дарунки

Згідно з п. 174.6 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку, зокрема, юридичною особою, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розділом IV ПКУ для оподаткування додаткового блага.

Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) – у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі – у 2021 році це 1500 гривень (пп. 165.1.39 ПКУ).

 

Виграші та призи

Оподаткування виграшів та призів врегульовано п. 170.6 ПКУ. Зокрема, пп. 170.6.3 ПКУ передбачено, що оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПКУ для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування за ставкою, визначеною в абз. 1 п. 167.1 ПКУ (18%). При цьому винятків з доходу неоподатковуваної суми (як у випадку з дарунками) немає.

 

Як визначити, який з видів доходів виник?

Для роз’яснення термінів, що вважати дарунком, а що виграшем, податківці звернулись до інших законодавчих актів:

  • приз (виграш) – це кошти, майно, майнові чи немайнові права, які підлягають виплаті (видачі) гравцю у разі його виграшу в державну лотерею відповідно до оприлюднених умов її проведення (ст. 1 Закону №5204-VI);
  • подарунок (дарунок) – це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової (Закон України № 1700-VIІ);
  • заохочення – це передбачені у затверджених трудовими колективами правилах внутрішнього трудового розпорядку матеріальні та інші заходи, що застосовуються до працівників за успішного виконання ними трудових обов’язків (з практики застосування термінів, слів та словосполучень у юриспруденції).

Таким чином, якщо умовами проведення рекламних заходів передбачено надання фізичним особам доходу у вигляді призів або заохочень (тобто якщо товари надаються або в рамках державної лотереї або працівникам за успішне виконання обов’язків), то уся сума (вартість) таких призів і заохочень оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах, тобто без застосування положень пп. 165.1.39 ПКУ. Дохід у вигляді виграшів та призів відображається з ознакою доходу «111», а у вигляді заохочення як частина заробітної плати (премія заохочення) з ознакою «101».

Водночас, якщо надані фізособам товари підпадають під визначення подарунка, то частина вартості такого дарунка у розмірі 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. У формі № 4ДФ звільнений дохід відображається з ознакою доходу «160».

А от якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то дохід у вигляді суми такого перевищення включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як додаткове благо і оподатковується ПДФО з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ. У формі № 4ДФ сума перевищення відображається за ознакою доходу «126».

 

Військовий збір

Також вказані вище доходи є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). При цьому ПКУ не передбачено застосування для військового збору «натурального» коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.

 

ЄСВ

Базою нарахування єдиного внеску є, зокрема, сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Тому обов’язок нарахувати ЄСВ на суму такого доходу виникне лише, якщо дарунок має ознаки заохочення – тобто надається працівнику за досягнення певних досягнень у роботі. У інших випадках вартість подарунку або виграшу не є базою визначення ЄСВ.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»