• Посилання скопійовано

ПДВ не поділили

Президент Американської торговельної палати Хорхе Зукоскі у вівторок заявив, що податкові органи необґрунтовано чинять тиск на українські підприємства. "Міжнародна бізнес-спільнота вимагає припинення фіскального тиску на законних платників податків, оскільки це суттєво шкодить іміджу країни і заважає залученню в економіку України нових інвестицій", - повідомив Зукоскі. Серед проблемних питань він виділив заборону на перенесення збитків минулих років у поточну звітність, відмову приймати податкові декларації з реальними показниками, проблеми з відшкодуванням ПДВ.

Вчора в розпорядженні Коммерсант-Украина опинився список підприємств з американським капіталом з сумами їх заявок та обсягами відшкодування ПДВ в 2010-2012 роках, який говорить про зворотну ситуацію. У 2010 році коштами і ПДВ-облігаціями компанії отримали 1,15 млрд грн при заявці 951,3 млн грн, в 2011 році - 638,1 млн грн при заявці 745,6 млн грн, а на 21 лютого 2012 року - 203 млн грн при заявці 117,6 млн грн. З них в автоматичному режимі в січні-лютому - майже 195 млн грн. В минулому році поки тільки п’ять підприємств отримували податок оперативно: "Каргілл" (41,2 млн грн), АВК (64,3 млн грн), завод "Екватор" (2,8 млн грн), GMT Ukraine (1,07 млн грн) і центр "Пратт і Уітні-Патон" (126 млн грн). У палаті на запит відмовилися відповідати, посилаючись на те, що Зукоскі знаходиться в США.

У Державній податковій службі (ДПС) відзначили, що в 2011 році податкові органи не прийняли 9031 декларацію, що складає всього 0,6% від загальної кількості. А процедура реєстрації платником ПДВ тільки спростилася: свідоцтво можна отримати не за 10, а 6 днів, форма заяви зменшилася з 10 до 3 сторінок, що призвело до збільшення кількості реєстрації платників втричі. Раніше глава ДПС Олександр Клименко заявляв, що декларувати збитки податкові органи не забороняють, головне, щоб вони були реальними. Результатом взаємних звинувачень стала призначена на початок березня зустріч голови ДПС з представниками палати.

Перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров вважає, що досягнення цілей шляхом звинувачень є некоректним: "Якщо є проблема, то потрібно конкретно називати підприємства, а не огульно виступати з такими заявами". Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев’янко впевнена, що якщо керівництво палати вважає, що даним способом можна домагатися зустрічей з керівництвом податкових органів, то для них це є правильним. "Але не вважаю, що в довгостроковій перспективі метод буде працювати. Ми обговорюємо проблеми, а не облаюємо один одного", - додає вона.

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»