• Посилання скопійовано

Визначення бази обкладення ПДВ при реалізації квитків на автобусні перевезення особами-«неперевізниками»

Лист ДПСУ від 18.01.2012 р. №1142/6/15-3415-26 «Щодо визначення бази оподаткування податком на додану вартість та формування податкового кредиту при реалізації квитків на автобусні перевезення особами, які безпосередньо не є перевізниками»

ДПС відповіла на запит щодо визначення бази обкладення ПДВ та формування податкового кредиту при реалізації квитків на автобусні перевезення особами, які безпосередньо не є перевізниками.

Беручи до уваги, що послуга з перевезення надається пасажиру безпосередньо перевізником, слід враховувати, що квиток на проїзд автобусом є документом установленої форми, який підтверджує факт укладення договору перевезення (пп. 10 п. 2 р. I Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (постанова КМУ від 18.02.97 р. №176), що укладається між пасажиром та відповідним перевізником, а тому не може бути об’єктом договору між іншими учасниками процесу оформлення замовлення на продаж квитка на проїзд автобусом.

При цьому транспортний квиток, що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами, одночасно є документом, який дає право на отримання податкового кредиту (за умови дотримання інших правил щодо формування податкового кредиту) без отримання податкової накладної (пп. «а» п. 201.11 ст. 201 р. V ПКУ) тільки його власнику (виходячи із суті договору), а тому не може бути підставою ні для визначення податкових зобов’язань, ні для формування податкового кредиту в особи, яка прийняла замовлення на його оформлення та здійснила продаж такого документа, якщо ця особа не є перевізником або його структурним підрозділом.

Тож суб’єкт підприємництва, який не є перевізником та здійснює прийом замовлень на продаж квитків на проїзд автобусами, прийом коштів за продані (замовлені) квитки та повернення коштів за невикористані квитки, має визначати свої податкові зобов’язання та зобов’язання з ПДВ та податковий кредит без урахування вартості проїзду (визначення вартості проїзду надане пп. 6 п. 2 р. I Правил №176), отриманої ним від особи, яка здійснила замовлення квитка на проїзд автобусом.

При цьому в податковій накладній, що має бути виписана суб’єктом підприємництва, який здійснює прийом замовлень на продаж квитків на проїзд автобусом, не повинні враховуватися кошти, отримані в оплату вартості проїзного документа. Така накладна виписується на вартість послуг, наданих у зв’язку з таким замовленням та поверненням (посередницьких послуг), оскільки ці послуги є об’єктом обкладення ПДВ на загальних підставах відповідно до пп. «б» п. 185.1 ст. 185 ПКУ.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»