• Посилання скопійовано

Право на ПК при проведенні ремонту ТЗ за рахунок страхової компанії

Лист ДПСУ від 12.01.2012 р. №809/7/15-3417-26 «Щодо права на податковий кредит у власника автомобіля у разі проведення ремонту автомобіля за рахунок страхових виплат від страхової компанії»

Податкова розглянула запит щодо права на ПК у власника авто у разі проведення його ремонту за рахунок страхової компанії.

Оскільки надання послуг зі страхування і перестрахування не є об’єктом оподаткування (пп. 196.1.3 п. 196.1 ст. 196 ПКУ), то виплата страхових платежів також не є об’єктом обкладення ПДВ. Операція з отримання таких страхових платежів чи операція з їх виплати не змінює суму ПК чи ПЗ ні у застрахованої особи, ні у страховика.

При цьому відповідно до пп. «б» п. 185.1 ст. 185 ПКУ операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ є об’єктом обкладення ПДВ. Послуги з ремонту ТЗ, який потрапив у ДТП, є об’єктом обкладення ПДВ, тож незалежно від того, за рахунок чого надходить на рахунок СТО компенсація витрат на проведення такого ремонту (чи у вигляді страхових виплат від страхової компанії, чи у вигляді покриття франшизи від страхувальника), СТО на дату виникнення ПЗ, що визначається відповідно до п. 187.1 ст. 187 ПКУ, потрібно виписати податкову накладну на повну вартість послуг з ремонту ТЗ та видати її власнику ТЗ, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ.

При цьому сума ПДВ, пропорційна до частини платежу, сплаченого страховою компанією, до складу ПК власником авто не відноситься, а страхувальник (власник автомобіля — платник ПДВ) має право включити до ПК лише ту частину ПДВ, що відповідає частині вартості ремонту ТЗ, яка була сплачена власним коштом такого страхувальника і не була чи не буде погашена за рахунок коштів, отриманих ним від страхової компанії.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»