• Посилання скопійовано

Суми інфляційних витрат та 3% річних не оподатковуються ПДВ

Відповідно до ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми

Суми інфляційних витрат та 3% річних не оподатковуються ПДВ

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У госпсуб’єкта, який отримав, крім боргу, суму інфляційних та 3% річних від простроченої суми, виникають цілком правомірні запитання: 

1) чи оподатковуються ПДВ інфляційні втрати від простроченої суми основного боргу? 

2) чи оподатковуються ПДВ 3% річних від простроченої суми основного боргу? 

3) якщо так, то який документ необхідно виписати у разі визнання контрагентом — податкову накладну чи розрахунок коригування до податкової накладної? 

Подібні запитання один платник податків вирішив поставити органу ДПС у запиті про надання податкової консультації. Відповідь була більш ніж несподіваною: суми індексу інфляції та 3% річних, які сплачуються покупцем у разі простроченого виконання ним договірних зобов'язань, розцінюються як компенсація вартості поставлених товарів (послуг), яка збільшує базу оподаткування ПДВ. Постачальник таких товарів (послуг) на дату фактичного отримання цих сум повинен збільшити податкові зобов'язання з ПДВ та виписати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, наданої за операцією з постачання товарів (послуг). 

Зазначимо, що нами не було знайдено жодної відповіді на подібне запитання у Єдиній базі податкових знань. Водночас не зрозуміло, з яких міркувань виходили податкові органи, які прирівняли інфляційні та 3% річних (які названі в ЦКУ відповідальністю) до компенсації вартості поставлених товарів (навіть і простроченої)? 

Натомість суд (ухвала ВАСУ від 13.02.2013 р. у справі №К/9991/33976/12) досить чітко висловив свою позицію:

1) передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу за поставлений товар з урахуванням індексу інфляції та 3% річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації від боржника за користування утримуваними ним коштами, належними до сплати кредиторові; 

2) суми інфляційних витрат та 3% річних, які будуть отримані платником податку за рішенням суду, жодним чином не впливають на зміну суми компенсації вартості товарів (послуг) та, відповідно, не збільшують базу оподаткування ПДВ. 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»