• Посилання скопійовано

Коригування задекларованих податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ в різних ситуаціях

Як показувати коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту у декларації з ПДВ у бік збільшення або зменшення? Як виправляти помилки у додатках? Розглянемо у статті

Коригування задекларованих податкових зобов'язань та податкового кредиту  з ПДВ в різних ситуаціях

Загальні правила виправлення помилок, зроблених у декларації з ПДВ ми розглядали у аналітиці. В цій же статті розглянемо різні практичні випадки проведення коригування раніше задекларованих податкових зобов'язань (ПЗ) та податкового кредиту (ПК) з ПДВ.

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

  • постачальник повинен збільшити ПЗ в декларації з ПДВ за звітний період, на який припадає дата складення розрахунку коригування;
  • покупець має право збільшити податковий кредит на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому його складено, або за будь-який наступний звітний (податковий) період, але не пізніше ніж через 365 днів з дати його складення. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити ПК у декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН, або будь-якого наступного звітного (податкового) періоду, але не пізніше ніж через 365 днів з дати його складення.

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

  • постачальник зменшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок. Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН РК до податкової накладної;
  • отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами періоду реєстрації РК в ЄРПН в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування. Таке зменшення потрібно буде проводити тільки у разі відображення в декларації суми ПК з ПДВ за місяць  отримання таких товарів/послуг.

Зверніть увагу: податківці ще у листі від 27.10.2015 р. №22541/6/99-99-19-03-02-15 надавали відповідь щодо періоду відображення такого РК у декларації з ПДВ. Якщо РК складено в одному податковому періоді, а зареєстрований в іншому (у межах строків, передбачених п. 201.10 ПКУ), то на підставі такого РК постачальник зменшує податкові зобов’язання у податковій звітності, яка подається за результатами звітного періоду, в якому складено такий розрахунок коригування.

Якщо ж умову щодо своєчасної реєстрації не виконано, то зменшити ПЗ з ПДВ постачальник зможе тільки у місяці фактичної реєстрації РК. А ось щодо покупця ситуація  інакша. Адже за пп. 192.1.1 ПКУ зменшення ПК з ПДВ відбувається в місяці складання РК. Податківці у своїх роз’ясненнях вважають, що «коригування податкового кредиту здійснюється незалежно від факту отримання розрахунку коригування до податкової накладної». Це твердження ґрунтується на нормах пп. 192.1.1 ПКУ та пп. 192.2.2 ПКУ, де прямо зазначено, коли саме постачальник має право зменшити свої ПЗ, а покупець – збільшити свій ПК, а саме – після реєстрації відповідного РК в ЄРПН. Для протилежних ситуацій, коли збільшуються ПЗ або зменшується ПК, такого застереження немає, тож ці операції відображаються у періоді їх здійснення незалежно від реєстрації РК згідно пп. «б» пп. 192.1.1 ПКУ та пп. «а» пп. 192.1.2 ПКУ – так само, як і ПЗ ми повинні відображати в декларації у періоді їх здійснення незалежно від дотримання строків реєстрації вихідних податкових накладних.

 

Як відобразити у декларації з ПДВ та за який період наслідки коригування ПЗ з ПДВ в бік зменшення на підставі складеного розрахунку коригування до податкової накладної?

За останнім абзацом пп. 192.1.1 ПКУ постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

П. 192.3 ПКУ встановлено, що результат перерахунку ПЗ і ПК постачальника та отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період. Тобто жодних уточнень до раніше складеної декларації подавати не потрібно.

Тож постачальник зменшує ПЗ саме у декларації з ПДВ за місяць, в якому було проведено зменшення ПЗ на підставі вчасно зареєстрованого РК до ПН. Якщо РК зареєстровано невчасно – то у періоді його реєстрації або пізніше, але до спливу 365 к.д. з дати складання РК. Таке коригування потрібно відобразити у відповідних розділах додатку 1 до декларації з ПДВ та перенести до рядку 7 декларації з ПДВ. Покупець збільшує свій ПК у періоді складання РК незалежно від дати його реєстрації.

 

Платник податку нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до ПКУ оподатковуються за ставкою 0%, або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ, та відображав в податковому обліку зазначені операції як оподатковувані.

У такому разі сплачені суми ПДВ, нараховані за такою операцією, підлягають коригуванню виключно за умови повернення покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких товарів (послуг).

Постачальник має право зменшити суму ПЗ лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

На дату повернення покупцю сум податку, сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що оподатковуються за ставкою 0%, або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ, постачальник товарів (послуг) складає розрахунок коригування до раніше складеної податкової накладної. Про відображення коригування звільнених та «необ’єктних» операцій у декларації з ПДВ ми писали тут (див. розділ «Коригування звільнених та «необ’єктних» операцій та їх відображення в декларації з ПДВ»).

 

Складено дві однакові ПН на одне постачання. При цьому їх було включено у декларацію з ПДВ за звітний період. Як виправити цю помилку?

 В декларації з ПДВ платником податку зазначаються дані, вказані в складеній на підставі первинних документів податковій накладній. Тому обсяги постачання товарів/послуг та сума ПДВ, зазначені в помилковій (другій) податковій накладній і розрахунку коригування до неї, не підлягають відображенню в декларації. Але ця ситуація працює тільки у разі складання РК до помилкової ПН для її анулювання протягом звітного періоду її складання. Якщо помилку було виявлено пізніше та включено у поточну декларацію ПЗ з ПДВ за цими двома ПН, потрібно буде подавати уточнюючий розрахунок за період помилкового включення цих ПЗ з ПДВ, але тільки після реєстрації в ЄРПН відповідного РК.

 

ПН складено з помилкою у даті. Як виправити цю ситуацію для двох сторін?

Помилка у даті податкової накладної не матиме негативних наслідків для покупця, якщо дати відносяться до одного звітного місяця. Але ось для продавця це проблема, оскільки ним порушені правила ведення податкового обліку. А це тягне за собою штрафні санкції, зокрема, адміністративний штраф за ст. 163-1 КпАП після податкової перевірки. Тому краще цю помилку виправити. Деталі виправлення помилки у даті ПН шляхом складання РК і правильної ПН розглянуто у консультації

Зверніть увагу: якщо виправлення помилки відбудеться у наступному звітному періоді, покупцю, який скористався податковим кредитом за неправильною податковою накладною, доведеться сторнувати цей податковий кредит (шляхом подання уточнюючого розрахунку) і скористатися таким податковим кредитом він зможе вже на підставі нової податкової накладної, у звітному періоді її реєстрації. Тож радимо обом сторонам уважно стежити за правильністю дати складання податкових накладних.

А якщо РК до ПН при зміні вартості товару не зареєстрований в ЄРПН протягом 365 календарних днів або взагалі не складений на таку операцію.

Податківці надали відповідь з цього питання у такому ракурсі:

  • у разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг податковий кредит покупця не може бути збільшений, але постачальник не звільняється від обов’язку збільшення суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг;
  • у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг податкові зобов’язання постачальника не можуть бути зменшені, але покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит за відповідний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг. Тобто постачальник може зменшити свої податкові зобов'язання лише після реєстрації РК в ЄРПН, а покупець повинен зменшити свій податковий кредит в декларації за місяць складання РК незалежно від дати його реєстрації в ЄРПН (п. 192.1.1 ПКУ). Якщо РК буде зареєстровано у встановлені п. 201.10 ПКУ строки, такий РК у постачальника відображається в декларації з ПДВ за місяць складання РК з деталізацією у таблиці 1 додатку Д1 до декларації.

 

Як показати коригування митної вартості імпортованого товару у декларації з ПДВ

Податківці у під категорії 101.23 ресурсу "ЗІР" роз’яснюють: якщо після митного оформлення товарів, поміщених у митний режим імпорту, змінюється величина митної вартості цих товарів (зменшення митної вартості за рішенням суду або контролюючим органом прийнято рішення про коригування (зменшення) заявленої митної вартості товарів), коригування податкового кредиту, що проводиться у зв’язку зі зміною митної вартості товарів, на дату набуття рішення суду законної сили або на дату прийняття відповідного рішення, відображається на підставі аркуша коригування до митної декларації у рядку 11.1 чи 11.2 (в залежності від ставки) декларації з ПДВ (далі – декларація) зі знаком «мінус».

Якщо контролюючим органом прийнято рішення про коригування (збільшення) заявленої митної вартості товарів, то коригування ПК, що проводиться у зв’язку зі зміною митної вартості товарів, відображається у рядку 11.1 чи 11.2 (залежно від ставки податку) декларації на дату сплати ПДВ на підставі аркуша коригування до митної декларації.

 

Як виправити помилку, допущену у додатку 2 до декларації з ПДВ

Виправлення помилок у додатку 2 (Д2) «Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду» до декларації з ПДВ, які не вплинули на показники податкової декларації, зокрема, у разі виправлення помилок у колонках 2 та 3 додатка 2 (Д2), проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку, до якого додається додаток 2 (Д2) до декларації з ПДВ з відміткою «уточнюючий». Нагадаємо, що податківці обліковують показники цих колонок у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення, відображеного в графі 4 «Сума від’ємного значення», починаючи із звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом. Про це ми зазначали тут.

Таке виправлення проводиться способом коригування, а саме помилковий запис у додатку 2 (Д2) вказується зі знаком мінус (тобто сторнується) та вноситься правильний запис, а у підсумковому рядку «Усього» відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або він не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді).

При цьому при заповненні уточнюючого розрахунку до графи 4 переносяться показники податкової декларації з ПДВ, додаток 2 (Д2) до якої уточнюється, до графи 5 - всі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (в даному випадку вони відповідають показникам з графи 4), а графа 6 не заповнюється.

Про коригування податкового зобов’язання з ПДВ, якщо покупець вже не платник ПДВ читайте тут>> 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»