• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація продає товари/послуги: чи треба реєструватися платником ПДВ?

Податківці роз'яснюють, що неприбуткові організації можуть надавати платні послуги чи здійснювати продаж товару, за умови відповідного використання отриманих доходів. При цьому обов'язок реєстрації платником ПДВ на них також поширюється

Неприбуткова організація продає товари/послуги: чи треба реєструватися платником ПДВ?

Податківці у ІПК від 19.06.2018 р. №2728/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що неприбуткова організація може отримувати прибуток від надання послуг, однак при цьому дотримуючись умов які встановлено до неприбуткових організацій.

Одне з обмежень для неприбуткової організації встановлено пп. 133.4.2 ПКУ, з яким доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Таким чином, податківці зазначають, що організація, яка отримала статус неприбуткової, має право здійснювати діяльність, передбачену законом, згідно з яким вона створена, та отримувати доходи у межах такої діяльності, за умови, що ці доходи будуть використані виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

При цьому, будь-які операції неприбуткової організації підлягають оформленню первинними документами відповідно до вимог ст. 9 Закону про бухоблік.

 

ПДВ

Відповідно до п. 181.1 ПКУ під обов’язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

При цьому виключень щодо неприбуткових організацій у розрізі реєстрації платником ПДВ не передбачено.

Що включається до загального обсягу оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи, як платника ПДВ?

Податківці зазначають, що до такого обсягу включаються операції:

  • що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою ПДВ;
  • що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%;
  • що підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою ПДВ;
  • звільнені від оподаткування ПДВ.

А ось обсяг операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не враховується.

Таким чином, податківці резюмують, у разі якщо особа (у тому числі і неприбуткова організація) здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, то така особа, згідно з вимогами Кодексу, повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Заяву і, відповідно, зареєструватися як платник ПДВ в обов’язковому порядку.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»