• Посилання скопійовано

Збільшили ціну послуг чи робіт: на яку дату складати РК до ПН?

Податківці у своєму роз’ясненні навели порядок складання РК при зміні ціни після отримання передоплати

Збільшили ціну послуг чи робіт: на яку дату складати РК до ПН?

Дата складання РК при зміні ціни

Однією з підстав для коригування ПН згідно з п. 192.1 ПКУ є перегляд цін. І це призводить до коригування суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача на підставі РК до ПН та зареєстрованого в ЄРПН.

При цьому податківці в індивідуальній консультації від 26.07.2018 р. №3293/ІПК/08-01-12-01-10 зазначають, що у разі отримання передоплати за послуги, що не мають відокремленої вартості, та подальшого внесення змін до умов договору в частині збільшення ціни або обсягів робіт, РК до ПН складається на передоплату за датою першої події:

  • або доплати за такі послуги;
  • або оформлення акту приймання передачі виконаних обсягів робіт.

Тобто на дату підписання додаткової угоди до договору про зміну ціни чи обсягу РК не складається.

Свій висновок податківці у ІПК зробили, ґрунтуючись на п. 187.1 ПКУ щодо дати виникнення ПЗ.

Аналогічну позицію зазначали податківці на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 101.15). Згідно з нею, на дату отримання передоплати постачальником- платником ПДВ була складена податкова накладна, а потім були внесені зміни до умов договору в частині збільшення ціни при незмінному обсязі та покупець здійснив доплату, постачальник повинен на дату доплати скласти РК до ПН на дату отримання передоплати.

 

Податкова накладна на передоплату частини вартості товару/послуги

У коментованій консультації податківці також нагадали, як заповнювати графу 6 ПН на суму авансу.

В цій графі зазначається відповідна частка оплаченої послуги (оплаченого товару) у вигляді десяткового дробу.

Наприклад, у разі отримання передоплати у розмірі половини вартості послуги, у графі 6 податкової накладної вказується число «0.5». 

 

Від редакції

Від себе зазначимо, що позиція податківців щодо визначення дати коригування ПН доволі спірна. Адже за нормами п. 192.1 ПКУ можна зробити висновок, що саме на дату підписання додаткової угоди про зміну ціни і потрібно складати РК. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»