• Посилання скопійовано

Не зареєстрували ПН через відсутність реєстраційного ліміту: чи буде штраф?

Податківці консультують, що за ПКУ штраф не виникає лише щодо ПН/РК, складених до 01.10.2015 р. За несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, складених після цієї дати, доведеться нести відповідальність

Не зареєстрували ПН через відсутність реєстраційного ліміту: чи буде штраф?

Відповідальність за порушення строків реєстрації податкової накладної (розрахунку коригування) в ЄРПН визначено ст. 120-1 ПКУ.

Згідно з цією статтею порушення платниками ПДВ граничного строку реєстрації ПН та РК (передбачених ст. 201 ПКУ) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу у відповідних розмірах (у розмірі від 10 до 50% від суми ПДВ, зазначених в таких ПН/РК, залежно від порушених строків).

Податківці в індивідуальній консультації від 21.08.2018 р. №3637/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали про п. 35 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, за яким норми п. 120-1.1 ПКУ не застосовуються при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних (розрахунків коригування), складених до 1 жовтня 2015 року.

При цьому інших винятків в частині застосування п. 120-1.1 ПКУ (у тому числі у разі порушення термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування через недостатність реєстраційного ліміту) чинним законодавством не передбачено.

Таким чином, за роз’ясненням ДФС відсутність реєстраційного ліміту не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення строків реєстрації ПН чи РК.

Від себе нагадаємо, що штрафи за порушення строків реєстрації ПН та РК не застосовуються, якщо такі документи одночасно відповідають таким умовам (детальніше тут):

  • не надаються отримувачу (покупцю);
  • складені на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

І оскільки штраф призначається у відсотках до суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, то він не застосовуватиметься до тих ПН/РК, в яких сума ПДВ дорівнює нулю.

 

Податковий кредит покупця

Податківці нагадують, що п. 198.6 ПКУ передбачено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК (митними деклараціями).

Також суми ПДВ, зазначені у ПН/РК, які були зареєстровані в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, можуть бути включені до складу податкового кредиту того податкового (звітного) періоду, у якому вони зареєстровані в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним маркетплейсом, класифікуються як е-послуги, – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування і сплата ПДВ здійснюються залежно від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:02587
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 8681
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202456
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024226
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202466