• Посилання скопійовано

Включаєте суми ПДВ до декларації, але ПН в ЄРПН не реєструєте: чого чекати при перевірці?

Херсонські податківці повідомили про виявлення на одному з підприємств області факту відсутності реєстрації податкових накладних. В зв’язку з цим було накладено штрафні санкції у розмірі 5.9 млн грн

Включаєте суми ПДВ до декларації, але ПН в ЄРПН не реєструєте: чого чекати при перевірці?

Херсонські податківці повідомили, що саме за результатами аналізу декларації з ПДВ та інформації з ЄРПН відстежуються суб’єкти господарювання, які мають суттєві розбіжності та проводиться камеральна перевірка. 

Податківці у повідомленні навели приклад її проведення. А саме: херсонське підприємство у декларації з ПДВ за період травень – червень п. р. прозвітувало про реалізацію товарів, робіт на суму 35,4 млн грн (у т.ч. ПДВ – 5,9 млн грн). А от до ЄРПН не було внесено жодного документа. 

За результатами проведеної камеральної перевірки ревізори підтвердили факт відсутності реєстрації ПН/РК. Тож відповідно до ст. 1201.2. ПКУ підприємству довелося сплатити штраф в розмірі 5,9 млн грн. 

Окремо податківці нагадали, які види штрафів передбачено за не реєстрацію ПН та РК в ЄРПН. 

Реєстрації підлягають усі ПН та/або РК (у тому числі ті, що не надаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, складені за операціями з постачання послуг нерезидентом) незалежно від суми ПДВ в ПН/РК. 

Відповідно до п. 120 прим. 1.2 ст. 120 прим. 1 ПКУ відсутність реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, ПН та/або РК тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50 відсотків суми податкових зобов’язань з податку на додану вартість, зазначеної у такій ПН. 

В подальшому, відсутність реєстрації в ЄРПН ПН після спливу 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення, – тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі наступних 50 відсотків суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній. 

При цьому нормами ПКУ не передбачено залежність факту оскарження рішення контролюючого органу у порядку передбаченому нормою ст. 56 ПКУ до факту формування другого податкового повідомлення рішення та накладення на платника податку штрафу в розмірі наступних 50 відсотків. 

Окрім того, відсутність реєстраційного ліміту в СЕА не є підставою для не реєстрації ПН та/або звільнення від відповідальності за порушення строків реєстрації ПН чи РК. 

***

Читайте також: Не зареєстрували ПН через відсутність реєстраційного ліміту: чи буде штраф?

Джерело: ДФС у Херсонській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»