• Посилання скопійовано

Несвоєчасно зареєстрували помилкову ПН – штрафу не оминути

Податківці навели аргументи щодо правомірності застосування штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН

Несвоєчасно зареєстрували помилкову ПН – штрафу не оминути

ДФС у Тернопільській області розповідає, що відповідно до п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.

Відповідальність платників за порушення граничних термінів реєстрації ПН та РК до таких ПН в ЄРПН встановлено ст. 120-1 ПКУ.

Зокрема, п. 120-1.1 ПКУ передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій у розмірі від 10% до 50% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК.

При зупиненні реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1 ПКУ, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК.

Отже, ст. 120-1 ПКУ не визначено виключень щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації ПН/РК в ЄРПН, в тому числі тих, які після їх реєстрації визнаються як помилково (безпідставно) складені.

При цьому рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку (п. 56.1 ПКУ).

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»