• Посилання скопійовано

Увага! З'явився алгоритм складання РК до ПН для річного перерахунку за 2018 рік

Податківці в «ЗІР» надали роз’яснення щодо правил складання РК до зведених ПН, які складалися протягом 2018 року згідно з п. 199.1 ПКУ.

Увага! З'явився алгоритм складання РК до ПН для річного перерахунку за 2018 рік

Тільки сьогодні, 14 січня, напередодні останнього дня реєстрації в ЄРПН РК до ПН, податківці вирішили надати алгоритм його заповнення (роз’яснення у підкатегорії 101.15 «ЗІР»). 

  

Заповнення заголовної частини

У розрахунках коригування, складених починаючи з 01.12.2018 р. до податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН до 01.12.2018, у полі «До зведеної податкової накладної» замість позначки «Х», яка вказана в податковій накладній, вказується відповідний код ознаки (позначка «Х» не проставляється). 

У розрахунках коригування, складених до податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН починаючи з 01.12.2018, код ознаки, що вказується у полі «До зведеної податкової накладної», має відповідати коду ознаки «Зведена податкова накладна», який вказано у зведеній податковій накладній, до якої складається розрахунок коригування. 

У розрахунку коригування вказується дата складання та порядковий номер зведеної податкової накладної, що була складена відповідно до п. 199.1 ПКУ, до якої складається такий розрахунок коригування. 

У рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» вказується умовний індивідуальний податковий номер «60000000000».

В інших рядках, відведених для заповнення даних покупця, платник зазначає власні дані.

 

Алгоритм заповнення рядків розділів А та Б

У рядку І розділу А «Сума коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту», у т.ч. у рядках II та/або III залежно від ставки податку (20 або 7 відсотків) вказується сума податку, яка збільшує або зменшує (при зменшенні зазначається знак «-») суму податкових зобов’язань, нарахованих відповідно до п. 199.1 ПКУ.

У розділі Б табличної частини розрахунку коригування у графі 1.2 зазначається № з/п рядка податкової накладної, що коригується.

У графі 1.1 зазначається № за порядком.

У графі 2 .1 «код причини» вказується код «202» (Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ПКУ).

У графі 3 «Опис номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується» зазначається дата складання та порядковий номер податкової накладної відповідно до якої проводиться коригування.

У графі 11 зазначається код ставки:

  • 20 – у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою;
  •  7 – у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7 відсотків.

У графі 13 – обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ.

У графі 14 – сума податку на додану вартість. 

 

Від редакції: 

Наведений вище алгоритм складання РК мало відрізняється від того, що ми наводили у нашій аналітиці раніше.

Але зверніть увагу: податківці в консультації «ЗІР» говорять про необхідність зазначити базу оподаткування та суму ПДВ (графи 13 та 14 розділу Б розрахунку коригування), та не вказують, як саме це зробити. При цьому в описі заповнення розділу А вони говорять про різницю - збільшення або зменшення загального значення цих показників. 

Отже, на нашу думку, в розділі Б повинно бути проведено  коригування  за діючим загальним правилом: двома рядками, одним з яких платник зменшує значення рядка податкової накладної до нуля, а другим - наводить правильне значення цього рядка.  Різниця між цими рядками і дасть суму коригування, яка зазначатиметься у розділі А.

Аналогічний порядок складання наводився податківцями щодо РК, складених до ПН за п. 198.5 ПКУ і ми про це писали раніше тут>> 

Звертаємо увагу! 16 січня з'вився оновлений алгоритм складання РК до ПН для річного перерахунку! Його можна переглянути у новині.

 

UPD_15.01.2019 о 10.30

Ще сьогодні вранці вищенаведене роз'яснення містилося в ЗІР. Його завантажити можна тут.  Наразі його вилучили з цієї підкатегорії. Як з'явиться нове роз'яснення у ЗІР, ми обов'язково повідомимо.

***

Читайте також: Чому не приходять квитанції щодо реєстрації ПН та РК в ЄРПН? – повідомлення від ДФС

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»