• Посилання скопійовано

Довгострокові договори: визначаємо ПЗ та ПК з ПДВ

Якщо договором передбачено надання послуг протягом періоду, який більше року, і без поетапної їх передачі замовнику, то оподаткування ПДВ таких послуг має свої особливості

Довгострокові договори: визначаємо ПЗ та ПК з ПДВ

В ІПК від 07.06.2019 р. № 2603/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці розглянули питання оподаткування ПДВ довгострокових договорів.

Довгостроковий договір (контракт) - це будь-який договір на виготовлення товарів, виконання робіт, надання послуг з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва та якщо договорами, які укладені на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання.

Відповідно до п. 187.9 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань виконавця довгострокових договорів (контрактів) є дата фактичної передачі виконавцем результатів робіт за такими договорами (контрактами). 

Так само датою віднесення сум до податкового кредиту замовника з договорів (контрактів), визначених довгостроковими, є дата фактичного отримання замовником результатів робіт (оформлених актами виконаних робіт) за такими договорами (контрактами).

За довгостроковими договорами дата виникнення ПЗ  у виконавця та ПК у замовника – це дата оформлення акта чи іншого первинного документу з приймання-передачі результату робіт чи наданих послуг.

Але не слід забувати і про інші правила визнання податкового зобов’язання і податкового кредиту, встановлені ПКУ. Оскільки зазначені вище спеціальні правила працюють лише для довгострокових договорів.  Та власне довгостроковим в цій ситуації є не сам договір, а те, як надаються, точніше, передаються за ним послуги замовнику.

Крім того, нагадаємо, що з метою оподаткування ПДВ під послугами розуміють не лише власне послуги, а й роботи, наприклад, за договором будівельного підряду, про які йдеться у зазначеній ІПК.

Податківці в цій ІПК наголошують: якщо договір підряду не відповідає критеріям довгострокового договору (контракту), визначеним відповідно до п. 187.9 ПКУ,  платник ПДВ, який здійснює будівельні роботи за таким договором, формує податкові зобов'язання за операціями, здійсненими в рамках такого договору, за правилом «першої події», а замовник будівництва формує податковий кредит за такими операціями на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН.

Отже, пам’ятайте: якщо ваш підрядник виконує роботи понад один рік (це зазначено в договорі підряду і в самому акті) та передає їх результат після повного завершення, ПЗ та ПК виникають датою складання такого акту. Звісно, що ПЗ у підрядника-платника ПДВ виникає автоматично, а ось ПК у замовника-платника ПДВ виникає лише на підставі зареєстрованої підрядником в ЄРПН податкової накладної.

А ось, якщо сторонами договору виконується  щомісячне складання акта виконаних робіт, то підрядник  формує ПЗ за такими операціями за правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Те саме стосується і  замовника, який  формує ПК за такими операціями на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:052 1351
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202452
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024203
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202460
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024180