• Посилання скопійовано

РК до ПН у бік зменшення: строки реєстрації та відображення в декларації покупця

В які строки реєструвати РК до ПН у бік зменшення? Як ДФС буде штрафувати за несвоєчасну реєстрацію таких РК? Як відображати у декларації коригування раніше визнаного податкового кредиту?

РК до ПН у бік зменшення: строки реєстрації та відображення в декларації покупця

Коментар до ІПК ДФС від 07.06.2019 р. №2621/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Строки реєстрації РК на зменшення

Податківці у своїй ІПК навели норми ст. 192 ПКУ. Нею визначено строки для реєстрації РК до ПН у бік зменшення.

Зокрема, для РК, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної на отримувача – платника ПДВ у бік зменшення, строком реєстрації є 15 календарних днів з дня його отримання.

Податківці вже погодилися з цими строками та узгодили її з Мінфіном. Про це ми писали тут. При цьому вони зауважили, що у разі складання постачальником товарів/послуг РК до ПН у бік зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг відповідальність за порушення граничного строку реєстрації в ЄРПН такого РК застосовується до відповідної особи залежно від того, чи є отримувач (покупець) платником ПДВ. А саме:

  • для розрахунків коригування, складених на отримувача – платника податку, відповідальним за його реєстрацію в ЄРПН є такий отримувач (покупець);

  • для розрахунків коригування, що не надаються отримувачу (покупцю), в тому числі складених на отримувача – неплатника податку, відповідальним за його реєстрацію в ЄРПН є постачальник товарів/послуг.

В цьому ж повідомленні податківці зауважили, що сума штрафу за несвоєчасну реєстрацію РК до ПН розраховується з суми податку, зазначеної у розрахунку коригування, в якому передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, виходячи з абсолютної величини значення такої суми податку.

Тобто на покупця-платника ПДВ буде чекати штраф за несвоєчасну реєстрацію РК до ПН. Але як податківці будуть визначати дату отримання РК покупцем ще відкрите питання, адже штраф буде накладатися після закінчення 15 к.дн. з дня його отримання. А, як стверджують самі податківці, ПКУ не передбачено механізм фіксації дати отримання покупцем такого розрахунку коригування.

 

Відображення зменшення податкового кредиту у декларації покупця

Тепер повернемося до правил відображення в декларації з ПДВ сум зменшення податкового зобов’язання та податкового кредиту.

За ст. 192 ПКУ, якщо внаслідок перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь постачальника, то:

  • постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок. Але постачальник має право зменшити суму ПЗ з ПДВ лише після реєстрації в ЄРПН РК;

  • отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

В ІПК від 19.07.2018 р. №3179/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зауважували, що покупець-платник ПДВ має здійснити коригування сум податкового кредиту, сформованого у разі здійснення операцій з придбання товарів/послуг, за результатами податкового періоду, в якому відбулося зменшення компенсації вартості таких товарів/послуг. При цьому коригування податкового кредиту здійснюється незалежно від факту отримання та реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до відповідної податкової накладної.

Податківці у коментованій ІПК навели інший порядок дій покупця. А саме: «у разі отримання від постачальника розрахунку коригування податкової накладної у бік зменшення, що складений у червні 2018 року та зареєстрований у квітні 2019 року, такий розрахунок необхідно відобразити у звітності з ПДВ за квітень 2019 року, оскільки його реєстрація в ЄРПН здійснена з порушенням терміну. При цьому підстави для внесення змін до податкової декларації з ПДВ за звітний період, в якому складено розрахунок коригування (червень 2018 року), відсутні».

З огляду на дати у висновку та норми щодо відображення податкового кредиту у декларації протягом 1095 к.дн., виходить, що покупець не відобразив у місяці складання ПН податковий кредит. При цьому РК до неї за червень 2018 року був зареєстрований покупцем тільки у квітні 2019 року і тому податківці стверджують про відображення коригування податкового кредиту у декларації за квітень (за місяць реєстрації РК в ЄРПН).

В інших випадках, коли покупець відобразив податковий кредит за місяць складання ПН та в подальшому виникає ситуація щодо зменшення суми ПДВ за нею, зменшити податковий кредит потрібно буде у декларації за місяць складання РК.

Але ІПК має індивідуальний характер, тому її висновком може скористатися без наслідків тільки той платник ПДВ, який її отримав. Інші платники можуть отримати власні ІПК та діяти за ними.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»