• Посилання скопійовано

Узагальнення номенклатури у ПН призведе до втрати податкового кредиту

Узагальнення постачальником номенклатури відвантаженого товару в податковій накладній, внаслідок чого виникає невідповідність її первинним документам, призведе до втрати права на податковий кредит у його отримувача. Консультує ДФС

Узагальнення номенклатури у ПН призведе до втрати податкового кредиту

Податківці у ІПК 03.07.2019 р. №3068/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що правила формування податкового кредиту та вимоги до його документального підтвердження встановлені ст. 198 та 201 ПКУ. Зокрема, податкова накладна (або розрахунок коригування до неї), складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, що здійснює операцію з постачання, є для покупця достатньою підставою для нарахування сум податку, що відноситься до податкового кредиту.

Водночас покупець не має права включати суму ПДВ до ПК, що зазначена у ПН, у якій допущено помилку в обов’язкових реквізитах (зокрема, номенклатура), якщо такі помилки заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (навіть за умови реєстрації такої ПН в ЄРПН).

Окрім цього, ДФСУ на підставі п. 2 ст. 3 Закону про бухоблік та п. 44.1 ПКУ продовжують наполягати на тому, що показники податкової звітності (в даному випадку податкової накладної) повинні формуватися на підставі первинних документів. 

Номенклатура, зазначена у ПН, повинна відповідати номенклатурі у первинному документі на таке відвантаження (видаткової накладної).

Тому узагальнення постачальником номенклатури у ПН, в зв’язку з чим виникає невідповідність номенклатури, зазначеної у ПН, номенклатурі у видатковій накладній (та ТТН) призводить до втрати покупцем права на податковий кредит з ПДВ. Принаймні, доки постачальник не внесе виправлення в таку ПН. 

Для прикладу розглянемо ситуацію з ІПК: постачальником у видатковій накладній зазначено декілька позицій склопакетів з різними розмірами (відповідно до розмірів склопакетів), а їхню кількість визначено в штуках. Всі позиції, незалежно від розмірів, мають однакові номенклатуру та ціну за одиницю продукції. У податковій накладній постачальник вказав одну узагальнюючу позицію, де у графі 6 «кількість (об’єм, обсяг)» зазначено загальну площу всіх склопакетів (з різними розмірами) без вказання їх кількості.

Як видно з ситуації, невідповідність внаслідок такого узагальнення виникає відразу у декількох графах – одиниці виміру, кількості і внаслідок чого невідповідної ціни за одиницю продукції. Крім цього, таке узагальнення призведете до невідповідності кількості товарних позицій.

В даній ситуації податківці будуть наполягати на тому, що така невідповідність призводить до неможливості ідентифікувати здійснену операцію.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»