• Посилання скопійовано

Послуги із інспекції сільськогосподарських вантажів: коли виникають ПЗ з ПДВ?

В черговій ІПК було розглянуто порядок виникнення об’єкта оподаткування ПДВ у разі надання послуг із інспекції сільськогосподарських вантажів (зокрема і тих, що надаються нерезиденту)

Послуги із інспекції сільськогосподарських вантажів: коли виникають ПЗ з ПДВ?

Згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів і послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Зокрема, згідно ст. 186 ПКУ місце постачання послуг визначається наступним чином:

  • місцем постачання послуг, що пов’язані з рухомим майном і перелічені у пп. 186.2.1 ПКУ, є місце їх фактичного постачання;
  • місцем постачання послуг, які перелічено у п. 186.3 ПКУ є місце реєстрації отримувача таких послуг;
  • місцем постачання послуг, які не зазначено у п. 186.2 – 186.3 ПКУ є місце реєстрації постачальника таких послуг (п. 186.4 ПКУ).

Отже, порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

При цьому, податківці у ІПК від 09.07.2019 р. № 3171/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що послуги з інспекції сільськогосподарських вантажів (зокрема огляд трюму, дослідження осадки, спостереження за навантаженням/розвантаженням, контроль ваги та оформлення документів) не відносяться до категорії послуг, визначених у пунктах 186.2 і 186.3 ПКУ.

Таким чином місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника. Відповідно, якщо надавачем таких послуг є резидент, місцем їх надання буде територія України. На підставі цього у постачальника за такою операцією виникає об’єкт оподаткування ПДВ і обов’язок щодо визначення ПЗ та реєстрації ПН в ЄРПН у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Такі послуги будуть об’єктом оподаткування ПДВ не залежно від статусу їх отримувача (резидент чи нерезидент).

Також зазначимо, що податкова накладна за такою операцією складається як на особу не платника ПДВ (про те як складати ПН на неплатника ПДВ читайте тут).

 

А якщо постачальником таких послуг є нерезидент?

А от якщо надавачем послуг є нерезидент (а їх отримувачем відповідно резидент), то місце постачання таких послуг знаходиться за межами території України і об’єкт оподаткування ПДВ не виникає.

Тому у отримувача-резидента обов'язок з визначення ПЗ та ПК, який передбачено п. 208.2 ПКУ не виникає (детальніше про це тут).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»