• Посилання скопійовано

Коли компенсація пошкоджених сільськогосподарських посівів оподатковується ПДВ?

ДПСУ у індивідуальній консультації роз’яснює, що якщо підприємство отримує від контрагентів компенсацію за пошкоджені сільськогосподарські посіви, то у нього виникають податкові наслідки з ПДВ. Розглянемо це питання детальніше

Коли компенсація пошкоджених сільськогосподарських посівів оподатковується ПДВ?

Учасник господарських відносин, який вчинив господарське правопорушення, зобов'язаний вжити необхідних заходів щодо запобігання збиткам у господарській сфері інших учасників господарських відносин або щодо зменшення їх розміру, а якщо збитки завдано іншим суб'єктам – зобов'язаний відшкодувати на вимогу цих суб'єктів збитки у добровільному порядку в повному обсязі, якщо законом або договором сторін не передбачено відшкодування збитків в іншому обсязі (п. 1 ст. 226 ГКУ).

Тобто, якщо посіви загинули або були пошкоджені з вашої вини, ви маєте компенсувати цей збиток. У якому розмірі – це ви вже домовитеся з постраждалою особою, якщо не зробили цього раніше (або розмір відшкодування не буде визначено законом).

Але у того, хто отримає цю компенсацію, як вважають податківці, будуть ПЗ з ПДВ. Хоча у вас права на ПК за такою сплатою не буде, адже фактичного придбання посівів не було, і ви її списуєте на витрати періоду.

 

ПДВ

Відповідно до пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів (послуг) визначається виходячи з їхньої договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому податківці у ІПК від 11.09.2019 р. №121/6/99-00-07-03-02-15/ІПК нагадують, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Відповідно до цього у коментованій консультації ДПСУ зазначає, що кошти, які надходять платнику ПДВ на його банківський рахунок як відшкодування збитків за пошкоджене або знищене майно, розцінюються як компенсація вартості такого майна та відповідно включаються до бази оподаткування ПДВ і підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах з нарахуванням податкових зобов'язань з ПДВ.

Зокрема, платник податку, який отримав від компанії з видобування корисних копалин, яка здійснила пошкодження посівів сільськогосподарських культур під час установлення бурового обладнання, оплату за заподіяну шкоду, повинен нарахувати податкові зобов'язання, скласти податкову накладну (на того, хто сплатив компенсацію) та зареєструвати її в ЄРПН.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»