• Посилання скопійовано

Отримали компенсацію за втрачений товар: податкові наслідки

Перевізником було втрачено вантаж і згідно з договором він зобов’язаний відшкодувати його вартість власнику. Які податкові наслідки для підприємства, що буде отримувати таке відшкодування? Консультує ДФСУ

Отримали компенсацію за втрачений товар: податкові наслідки

Коментар до ІПК ДФС від 12.07.2019 р. №3250/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Права у власника товару під час його транспортування наступні.

Статтею 314 ГКУ визначено відповідальність перевізника за втрату, нестачу, пошкодження вантажу. А саме за шкоду, заподіяну при перевезенні вантажу, перевізник відповідає:

  • у разі втрати або нестачі вантажу – в розмірі вартості вантажу, який втрачено або якого не вистачає;
  • у разі пошкодження вантажу – в розмірі суми, на яку зменшилася його вартість;
  • якщо внаслідок пошкодження вантажу його якість змінилася настільки, що він не може бути використаний за прямим призначенням, одержувач вантажу має право від нього відмовитися і вимагати відшкодування за його втрату.

При цьому згідно з ч. 1 ст. 225 ГКУ до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються:

  • вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства;
  • додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб'єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок порушення зобов'язання другою стороною;
  • неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконаного зобов'язання другою стороною;
  • матеріальна компенсація моральної шкоди у випадках, передбачених законом.

Припустимо, ви відстояли свої права і компенсацію отримали. А далі розглянемо податкові наслідки такої операції із відшкодування збитків за втрачене або знищене майно, зокрема перевізником.

 

ПДВ

Податківці нагадали, що відповідно до пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості таких товарів (послуг), але не нижче їх вартості придбання (або собівартості у разі їх самостійного виготовлення).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Відповідно до цього податківці роблять висновок, що надходження коштів на рахунок у вигляді відшкодування збитків за втрачене або зіпсоване майно розцінюється як компенсація вартості такого майна, а отже і включається до бази оподаткування ПДВ.

Враховуючи викладене, кошти, що надходять платнику ПДВ на його банківський рахунок як відшкодування збитків за втрачену частину майна (товару) при його перевезенні (без урахування штрафних санкцій і пені), розцінюються як компенсація вартості такого майна (товару) та відповідно включаються до бази оподаткування ПДВ.

При цьому податківці зазначають, що ПЗ з ПДВ визначаються на дату перерахування коштів на банківський рахунок платника податку як відшкодування збитків. І саме на цю дату у нього виникає обов’язок щодо складання та реєстрації ПН.

Але перевізник міг сплачувати не лише таку компенсацію. Тому зверніть увагу: на суму сплачених штрафів (неустойки, пені, відсотків) об’єкт оподаткування ПДВ не виникає і ПЗ не нараховуються (роз’яснення податківців тут).

 

Податок на прибуток

Об'єктом оподаткування податком на прибуток на підставі абз. 1 пп. 134.1.1 ПКУ є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому податківці у коментованій консультації повідомляють, що положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування за операціями, пов'язаними з виплатою страхового відшкодування.

Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

 

Бухгалтерський облік

Вартість пошкоджених або втрачених товарів (наприклад, перевізником) їх власнику слід списати з балансу записом Д-т 947 К-т 28. Датою операції є дата складання акта перевізником про пошкоджені товари.

Водночас необхідно визнати дохід у суми визнаних перевізником зобов’язань записом Д-т 375 К-т 716.

Тобто втрата такого товару спричиняє виникнення витрат, а компенсація його вартості – виникнення доходу. Це напряму впливає на фінансовий результат до оподаткування.

Крім цього, власник зіпсованого майна нараховує ПЗ з ПДВ записом Д-т 716 К-т 641/ПДВ.

Що стосується штрафів, пені та неустойки, то при їх визнанні перевізником теж виникає дохід (а ПЗ з ПДВ – ні): Д-т 377 К-т 715.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»