• Посилання скопійовано

Забезпечення підрядника паливними смарт-картками: наслідки з ПДВ

ДПС розповіла про податкові наслідки з ПДВ операції з передачі замовником виконавцю паливних смарт-карток для виконання робіт за договором перевезення

Забезпечення підрядника паливними смарт-картками: наслідки з ПДВ

Згідно з пп. "а" і "б" п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких, відповідно до ст. 186 ПКУ, розташоване на митній території України.

Отже, щоб вирішити, чи оподатковується ПДВ передача підряднику паливної смарт-картки, слід визначити, чи є це постачанням товарів/послуг на території України. Податківці у ІПК від 10.09.2019 р. №101/6/99-00-07-03-02-15/ІПК вважають, що ні.

Вони зазначають, що якщо підприємство укладає договори перевезення вантажів з іншими СГ і забезпечує їх паливними смарт-картками, які придбаваються товариством у постачальників пального, переходу права власності на таке пальне не відбувається.

Тому податківці роблять висновок, що оскільки право власності на пальне не переходить, то на суму використаного підрядником пального підприємство замовник ПЗ з ПДВ не нараховує.

Це, звісно, спрощує життя замовнику робіт. Але не слід забувати, що ІПК має індивідуальний характер і захистить при податковій перевірці лише того, хто її для себе отримав. Тому, якщо платник податку планує використовувати озвучений податківцями підхід, йому варто отримати власну ІПК.

 

А як же ж податковий кредит?

Слід пам’ятати, що паливні картки передбачають здійснення постачальнику певної передоплати за таке пальне. І сплачує за таке пальне, як правило, покупець, якому постачальник і надає паливну катку. Якщо такий покупець є платником ПДВ, він отримує право на податковий кредит на підставі відповідним чином складеної і зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

 

Але ж пальне використав підрядник!

Якщо податківці не вважають, що передача йому пального замовником є постачанням, то чи не призведе таке використання до виникнення ПЗ з ПДВ? У коментованій ІПК податківці вважають, що ні. І все тому, що підрядник використав таке пальне не просто так, а при виконанні робіт для замовника, який передав смарт-картку.

Зважаючи на те, що таке пальне було використано в господарській діяльності (використано перевізниками для виконання послуг за договором для замовника) ДПСУ у коментованій консультації роз’яснює, що при здійсненні такої операції п. 198.5 ПКУ не застосовується, а ПК, сформований платником податку при придбанні таких смарт-карт, що передаються, не коригується.

А ось якщо б платник податку забезпечував смарт картками сторонню організацію, що не виконує роботи на його користь, то ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ все ж таки довелося б донарахувати.

 

Наприкінці зверніть увагу!

У коментованій консультації податківцями вказується, що договором між виконавцем і замовником передбачено норми використання пального та мета його використання (в даному випадку вантажні перевезення).

Вважаємо, що це є важливою умовою для подальшого доведення податківцям «господарського» напряму використання такого пального.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»