• Посилання скопійовано

Платить один нерезидент, а товар одержує інший: на кого складати податкову накладну?

ДПСУ вкотре підтвердила, що податкова накладна складається саме на покупця – отримувача товару/послуги, незалежно від того, хто здійснює оплату за такий товар чи послугу (навіть, якщо платником і отримувачем є нерезиденти)

Платить один нерезидент, а товар одержує інший: на кого складати податкову накладну?

Податківці у ІПК від 18.10.2019 р. №839/6/99-00-07-03-02-15/ІПК нагадали, що згідно з пп. «а»«б» і «г» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з:

  • постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України;
  • вивезення товарів за межі митної території України.

Своєю чергою, операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою (п. 195.1.1 ПКУ).

Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному КМУ, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ.

При цьому у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити,:

  • порядковий номер та дата складання податкової накладної;
  • повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – продавця товарів/послуг;
  • податковий номер платника податку (продавця та покупця);
  • повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – покупця (отримувача) товарів/послуг.

При цьому податківці вважають покупцем особу, яка отримує товари або послуги. Факт оплати за них не робить особу покупцем.

Отже, податкова накладна за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися і реєструватися в ЄРПН особою, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, яка вказана в договорі як покупець та якій здійснюється постачання товарів/послуг, та за конкретною господарською операцією з постачання товарів/послуг.

Тобто, незалежно від того, що згідно з умовами контракту виконання обов’язку щодо оплати за постачання товарів/послуг покладено на одного нерезидента, податкова накладна складається на нерезидента – покупця (отримувача) товару.

Нагадаємо, що такий підхід раніше озвучувався податківцями і щодо аналогічної ситуації при постачанні іншим резидентам.

 

Як складається податкова накладна?

 Податківці нагадали порядок складання податкової накладної за операцією з вивезення товару за межі території України (експорт):

  • така податкова накладна не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та в ній робиться позначка 07 – Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;
  • у графі «Отримувач (покупець)» зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється;
  • у графі 8 табличної частини розділу Б податкової накладної зазначається код ставки ПДВ – 901;
  • у графі 10 зазначається обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;
  • графа 11 в такій накладній не заповнюється (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»