• Посилання скопійовано

Зарахування оплати за повернений товар в рахунок іншого: що з ПДВ?

Іноді після повернення постачальнику товарів кошти, що були сплачені за такі товари, не повертаються, а набувають статусу передоплати за інші товари. Як це впливає на ПЗ з ПДВ та чи треба при цьому складати податкову накладну, консультують податківці

Зарахування оплати за повернений товар в рахунок іншого: що з ПДВ?

Коментар до ІПК від 02.12.2020 р. № 4951/ІПК/99-00-05-06-02-06

Якщо ви продавець і ваш покупець повернув товар, який, до того ж, вже був оплачений, у вас виникає борг перед таким покупцем. У сумі оплати, яку треба повернути. Втім, ви можете договоритися із покупцем про зарахування цих коштів в рахунок оплати за інші товари. Але при цьому може виникнути питання, як таке зарахування вплине на ПЗ з ПДВ і на складання податкової накладної (як щодо першого, так і щодо другого постачання товарів).

Знайти відповідь на ці питання допоможуть норми ст. 187, 192 та 201 ПКУ, а також Порядку №1307.

Податківці ж навели такий алгоритм дій:

  1. Якщо платнику податку -  постачальнику повертається поставлений ним товар, який був оплачений покупцем, та за домовленістю сторін кошти, сплачені за такий товар, покупцю не повертаються, а зараховуються в рахунок оплати майбутніх поставок товарів такому покупцю, то постачальник – платник ПДВ на дату повернення товару складає РК до ПН за операцією з постачання товару, що повертається. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем.
  2. На дату оформлення документа, на підставі якого кошти, що були сплачені за повернутий товар, зараховуються в рахунок майбутніх поставок інших товарів, постачальник – платник ПДВ повинен скласти  ПН на аванс. В ній слід зазначити в графі 2 номенклатуру товарів, які підлягають поставці, у графі 3.1 – код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД.  Окремо податківці зауважили, що номенклатура в ПН не повинна містити інших даних, ніж за первинними документами. Тобто з метою заповнення графи податкової накладної  «Номенклатура» формулювання «Аванс» не допускається. 
  3. Якщо на дату фактичної поставки товару номенклатура такого товару змінюється (тобто фактично постачається товар іншої номенклатури, ніж зазначена у податковій накладній), то на дату такої поставки постачальник повинен скласти розрахунок коригування до такої ПН на зміну номенклатури товарів/послуг з  кодом причини коригування 104.
  4. На дату відвантаження товару, в розмірі більше, ніж оплачено,  складається друга податкова накладна виходячи з різниці між повною вартістю товару  та сумою попередньої оплати із зазначенням у графі 6 відповідної кількості товару (різниці між кількістю товару, за яку було здійснено попередню оплату, та фактичною кількістю поставленого товару).  Але у підкатегорії ЗІР податківці наголошували на такому: якщо на дату отримання передоплати постачальником - платником ПДВ була складена ПН, а потім були внесені зміни до умов договору в частині збільшення ціни при незмінному обсязі та покупець здійснив доплату, постачальник повинен на дату доплати скласти РК до ПН, складеної на дату отримання передоплати. При подальшому постачанні товару/послуг, в цьому випадку, податкова накладна не складається.
  5. У платника податку – покупця товарів право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає на підставі складеної з дотриманням норм податкового законодавства податкової накладної з урахуванням розрахунків коригування до неї, зареєстрованої(их) в ЄРПН. Дані, зазначені у такій податковій накладній / розрахунках коригування, мають відповідати первинним документам, що складаються за такою операцією.

 

Порядок складання РК до ПН при зарахуванні коштів в оплату за інші товари

Якщо після складання податкової накладної відбувається повне повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів, постачальник (продавець) на дату такого повернення складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів/постачання товарів.

В табличній частині такого розрахунку коригування, зокрема, в розділі Б зазначаються:

  • у графі 1.1 – номер за порядком;
  • у графі 1.2 – порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;
  • у графі 2.1 – код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів);
  • у графі 2.2 – «№ з/п групи коригування»;
  • у графі 7 – зі знаком «–» значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;
  • у графі 8 – значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «–» у цій графі не вказується;
  • графи 9–10 не заповнюються, залишаються незаповненими;
  • значення граф 3–6 відповідає значенню відповідно граф 2–5 рядка податкової накладної, що коригується;
  • у графі 13 зі знаком «–» зазначається значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;
  • у графі 14 – сума ПДВ з графи 11 податкової накладної зі знаком «–». При складанні розрахунку коригування до податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018 р., графа 14 розділу Б розрахунку коригування «Сума ПДВ» не заповнюється.

***

Читайте також: Повернення авансу покупцем: які наслідки з ПДВ?

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 1391
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202452
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024203
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202460
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024180