• Посилання скопійовано

Відшкодування збитків при ДТП: чи буде ПДВ?

ДПСУ надала роз’яснення щодо податкових наслідків з ПДВ у разі отримання відшкодування збитків, завданих при ДТП

Відшкодування збитків при ДТП: чи буде ПДВ?

Коментар до листа ДПСУ від 16.01.2021 р. № 212/ІПК/99-00-21-03-02-06

У коментованій ІПК податківці розглянули ситуацію отримання відшкодування завданих збитків товариством – платником ПДВ від:

  • винуватця дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП) у вигляді відшкодування завданих збитків за пошкоджену (збиту внаслідок ДТП) опору на лінії електропередачі, що належить такому товариству (ситуація 1);
  • страхової компанії у вигляді страхового відшкодування заподіяної шкоди в ДТП, в якому пошкоджений автомобіль товариства (винуватцем ДТП була стороння особа) (ситуація 2).

Цілком природньо, що платника ПДВ дуже цікавило, чи не виникне ПЗ з цього податку у зазначених випадках. ДПС надала такі відповіді.

 

Якщо відшкодування платить винуватець ДТП

Статтею 22 ЦКУ передбачено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Умови і порядок відшкодування збитків у господарській сфері визначено главою 25 ГКУ.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (підпункти «а» та «б» п. 185.1 ПКУ).

Порядок визначення бази оподаткування в разі постачання товарів/послуг визначено ст. 188 ПКУ. Зокрема, абз. 3 ст. 188 ПКУ передбачає, що до складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

Враховуючи викладене, податківці зробили висновок: якщо кошти, отримані платником від винуватця ДТП як компенсація завданих винуватцем ДТП збитків за пошкоджене майно (у коментованій ситуації - за пошкоджену опору на лінії електропередачі, яка належить платнику), така компенсація є відшкодуванням шкоди, завданої такому платнику. Тому отримані кошти не включаються до бази оподаткування ПДВ.

 

Якщо відшкодування платить страхова компанія

Згідно з пп. 196.1.3 ПКУ операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов'язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Тому податківці дійшли висновку: операція з виплати страхових платежів також не є об’єктом оподаткування ПДВ. Отже, операція з отримання таких страхових платежів чи операція з їх виплати не збільшує податковий кредит або податкові зобов’язання у застрахованої особи і страхової компанії.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»