• Посилання скопійовано

Бізнес провів зустріч з Мінфіном щодо проєкту змін до Порядку блокування ПН: про що домовилися?

Зокрема, було запропоновано звузити критерії ризиковості, під які підпадають часто платники податків, та відхилення Таблиць даних платника через тривалий період часу, коли вони вже раніше були прийняті

Бізнес провів зустріч з Мінфіном щодо проєкту змін до Порядку блокування ПН: про що домовилися?

За інформацією ВГО АППУ, 22 листопада відбулась он-лайн зустріч Робочої групи з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, під час якої було продовжено обговорення проєкту змін до Постанови КМУ за №1165.

Організатор зустрічі — Міністерство фінансів України.

У зустрічі участь взяли представники громадських організацій, Державної податкової служби України, Міністерства фінансів України, експерти у сфері оподаткування, зокрема:

  • Леся Кашпур – начальник управління Генеральної дирекції ВГО АППУ;
  • Юлія Дроговоз – віце-президент УСПП, керівник ТОВ «Аудиторська фірма «Фінансовий клуб»;
  • Тетяна Потопальська — експерт-аналітик з питань оподаткування, член Експертної ради з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій при Міністерстві фінансів України, заступник Голови Громадської ради при ДПС України;
  • Олег Гетман- член Наглядової Ради УРБ, координатор експертних груп Економічної експертної платформи;
  • – представники МФУ та ДПС України, зокрема, Леся Вільхова і Володимир Тетюк  та інші.

В ході проведення зустрічі були винесені на обговорення запропоновані зміни до Постанови КМУ № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» та  ситуацію, яка склалась на цей час із «аномальною» кількістю  блокування податкових накладних, визначили термінову необхідність змін до Постанови №1165 з метою суттєвого зменшення напруги бізнесу та відсотку блокування.

У своєму виступі Леся Кашпур озвучила надані Генеральним директором ВГО АППУ — Людмилою Герасименко  пропозиції, які попередньо були винесені нею на он-лайн робочу зустріч з Данилом Гетманцевим 07  листопада цього року та які отримали від Голови комітету ВРУ підтримку щодо вирішення даного питання, який запевнив, що дане питання до 01 грудня буде врегульовано.

07  листопада цього року Людмила Герасименко  зазначила проблему віднесення платника податків до категорії ризикових «заднім числом».

Наступним питанням, яке озвучила Леся Кашпур – це було питання повторної подачі повідомлення з поясненням та  необхідний пакет копій підтверджуючих документів до Комісій регіонального рівня.

«Якщо повідомлення з поясненням та  необхідний пакет документів про виведення з ризикових можна подавати до Комісії ГУ ДПС у регіонах та у місті Києві  необмежену кількість разів, то чому повідомлення з поясненням і документами не можна подавати по ПН/РК хоча б 2 рази на розгляд Комісій регіонального рівня. Це дійсно збільшить об’єм робіт комісіям регіонального  рівні, але водночас розвантажить навантаження роботу Комісії  центрального рівня», — зауважила представник ВГО АППУ.

Дана пропозиція надійшла від Голови Територіального відділення ВГО АППУ у Сумській області.

Тетяна Потопальська в своїй промові  згадала про  принцип податкової обачності та обізнаності, про який платники податків не повинні забувати. Також вона наголосила на актуальності питання ризиковості операцій, при умові, що на момент складання податкової накладної дана операція не була ризиковою, а через деякий період часу вже визнана як ризикова.

Леся Вільхова в своєму виступі наголосила, що вже розроблено проєкт Наказу, яким передбачено можливість для платника податків отримувати інформацію про свого контрагента стосовно його ризиковості, але при умові, що надання такої інформації буде погоджено зі сторони контрагента.

Юлія Дроговоз запропонувала звузити критерії ризиковості пункту 8 Порядку, під які підпадають часто платники податків та відхилення Таблиць даних платника через тривалий період часу, коли вони вже раніше були прийняті.

В цілому під час Робочої зустрічі обговорювалися й інші питання, такі питання як:

  • «виключення з моніторингу податкові накладні/розрахунки коригувань з незначними сумами, які наближені до однієї тисячі гривень»;
  • запровадження персональної відповідальності Голів Комісії, у разі прийняття неправомірного рішення стосовно платника податку;
  • усунення ризиків для платника, коли він може потрапити у «ризикові платники» «заднім числом». Якщо контрагенти не були ризикові, а стали ризиковими згодом;
  • забезпечення не можливість надання статусу ризиковості платнику, якщо його ризикових операцій менше певної питомої ваги (10%);
  • забезпечення можливості перегляду в електронному кабінеті платника інформації щодо врахування/неврахування таблиць даних.
  • Зустріч відбулася конструктивно, в форматі діалогу. Попередньо було досягнуто домовленості провести чергову зустріч Робочої групи на 24 листопада о 15:00 годині, на якій будуть розглянуті наступні питання:

— забезпечення можливість для платників реєструвати ПН/РК цілодобово, без вихідних;

— відновити строки розгляду податківцями пояснень і скарг по заблокованих накладних;

— забезпечення публічності роботи СМКОР;

— у всіх рішеннях про блокування має бути мотиваційна частина- вичерпне обґрунтування;

— невиконання з боку ДПС рішень судів. Автоматичне розблоковування ПН/РК на наступний день після рішення апеляційного суду.

Всі учасники заходу змогли висловити свою думку з проблемних  питань роботи системи СМКОР та надали свої практичні пропозиції щодо поліпшення роботи системи моніторингу. норм Законопроєкту  за № 6120 та узгодили проведення такої чергової зустрічі щодо запровадження спрощеної звітності 30 жовтня цього року.

***

Читайте також

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»