• Посилання скопійовано

Припинити блокування ПН/РК неможливо: позиція ДПС

Відбулося засідання комітету Гетманцева щодо зупинення блокування ПН. Але з 22 присутніх членів Комітету підтримали скасування блокування лише 6. Докладно аргументи ДПС щодо необхідності залишення процесу блокування ПН на час війни наводимо далі

Припинити блокування ПН/РК неможливо: позиція ДПС

Нагадаємо, що 28 листопада нарешті Мінфін офіційно розповів про майбутні зміни до Порядку №1165 щодо блокування ПН. Так от з метою створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами Міністерство фінансів спільно з ДПС, представниками бізнесу та експертами у сфері оподаткування напрацьовано зміни, спрямовані на удосконалення роботи СМКОР.

Цього ж дня Комітет Гетманцева не підтримав правки до законопроєкту №8079 щодо відміни блокування ПН на час війни.

Гетманцев виступив категорично проти змін, спрямованих на припинення блокування ПН/РК. Про це повідомила сама Южаніна у своєму Телеграм-каналі.

30 листопада Южаніна в своєму Телеграм-каналі наголосила, що пройшло засідання комітету щодо зупинення блокування ПН. Але з 22 присутніх членів комітету підтримали скасування блокування лише 6.

Решта, особливо голова комітету, категорично проти. 
 
До речі, свою думку він ґрунтує на відповіді ДПС щодо моїх пропозицій.
 
Далі наводимо аргументи податкової: 
  1. Припинити блокування ПН/РК неможливо, бо“відкривається можливість у шахраїв вільно викрадати у держави кошти, через запуск схем мінімізації. Рівень безпідставно заявлених сум до бюджетного відшкодування зросте в рази при відміні роботи СМКОР, з врахуванням того, що на сьогодні 60% сум заявлених до бюджетного відшкодування підтверджуються камеральними перевірками”.
  2. Здійснити обов’язкову реєстрацію ПН/РК, поданих, складених у період з 24 лютого до дня набрання чинності запропонованими мною змінами, неможливо, бо “з метою недопущення неправомірного відшкодування ПДВ із бюджету податкові органи будуть змушені повернутися до практики проведення значної кількості перевірок по ланцюгу постачання”.
  3. Замість збільшення на 5 днів граничних термінівреєстрації ПН/РК, поданих, складених у період з 24 лютого, а також зменшення в 2 – 5 разів штрафів за порушення платниками граничного строку реєстрації ПН/РК у податковій пропонують альтернативу.
    А саме - за рішенням контролюючого органу продовжити операційний день, якщо він припаде на граничний, про що буде повідомлятися не пізніше 16 години на офіційному веб-порталі контролюючого органу.
  4. Забезпечити приймання електронних документів від платників податків не в робочі дні з 8 до 18 години, а щодня з 8 до 22 години неможливо, бо “такі зміни до постанови потребують наступного внесення змін до Податкового кодексу України, а саме до пункту 201.10 статті 201 або до пункту 69.18 підрозділу 10 розділу”.
Але найбільше при розгляді питання блокування ПН/РК на засіданні комітету Южаніну здивувала навіть не думка податкової, а те, що її думка як законотворця повинна, виявляється, базуватися на думці виконавчого органу влади.
 
Всі новини на тему блокування ПН дивиться за посиланням.

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»