• Посилання скопійовано

Мінфін підкоригує порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК

Оприлюднено проєкт змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Передбачено, що рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН надсилатимуть в е-формі

Мінфін підкоригує порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК

Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (завантажити).

У разі його затвердження наказ набере чинності через 15 днів з дня його офіційного опублікування. 

 

Для чого вносяться зміни?

Відповідно до п. 4 Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації ПН/РК в Реєстрі територіальних органів ДПС рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в Реєстрі.

Водночас між платниками податку та контролюючими органами виникають непорозуміння, а саме відсутність в отримувача (покупця) інформації щодо подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику, та результату розгляду таких пояснень та копій документів комісією регіонального рівня, а також неможливість подання платниками податку пояснень та копій документів, виключно за кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з ДКПП, зазначеними у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК в Реєстрі.

Тож метою прийняття проєкту наказу є створення сприятливих умов для реєстрації ПН/РК в Реєстрі, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами.

 

Що зміниться?

Рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, прийматимуть комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі територіальних органів ДПС.

Комісія регіонального рівня прийматиме рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі у терміни, визначені пунктом 9 цього Порядку, та надсилатиме його платнику ПДВ засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог ПКУ та Законів «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронні довірчі послуги».

Платник податку, який склав ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації таких ПН/РК в Реєстрі може подати такі документи:

  • договори, у тому числі зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;
  • договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;
  • первинні документи щодо постачання / придбання товарів / послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи, інвентаризаційні описи, у тому числі рахунки-фактури / інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;
  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством;
  • інші документи, що підтверджують інформацію, зазначену у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі.

У разі коли у квитанції до ПН/РК зазначено код товару / послуги згідно з УКТЗЕД/умовним кодом товару / ДКПП, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Подання письмових пояснень та копій документів до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику, матиме право ініціювати отримувач (покупець), для чого:

  • отримувач (покупець) надсилає такі пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) в електронному вигляді через електронний кабінет;
  • постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів до ДПС.

Отримувач (покупець) отримує через електронний кабінет інформацію щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) і результату розгляду таких пояснень, а також копій документів комісією регіонального рівня.

У новій редакції також буде викладено додаток 2 "Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень  та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття  комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних  територіальних органів ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" (завантажити).

***

Читайте також: Зміни до порядку блокування ПН та РК та визнання платників ПДВ ризиковими: оприлюднено проєкт постанови КМУ

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»