• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення уточнюючого розрахунку з ПДВ

В уточнюючому розрахунку з ПДВ відображаються заповнені рядки декларації, що уточнюється. До гр. 4 переносяться показники декларації, що уточнюється; у гр. 5 – всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок; у гр. 6 – абсолютне значення помилки

Нюанси заповнення уточнюючого розрахунку з ПДВ

Податківці у підкатегорії 101 ЗІР наголосили, що згідно з п. 3 розд. VІ Порядку №21 у графі 5 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення.

Пунктом 4 розд. VІ Порядку №21 передбачено, що у графі 6 уточнюючого розрахунку відображається сума помилки (абсолютне значення).

Пунктом 7 розд. VІ Порядку №21 передбачено, що платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до абзацу п’ятого п. 50.1 ПКУ.

Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.1.

Водночас, згідно з пп. 69.38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, запровадженого Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24.02.2022 №2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Відповідно у цьому випадку не підлягає заповненню графа 6 рядка 18.1 «сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки (при позитивному значенні гр. 6 р. 18)» уточнюючого розрахунку.

Зазначене застосовується до уточнюючих розрахунків, які подаються з 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану.

Враховуючи викладене, в уточнюючому розрахунку відображаються всі заповнені рядки декларації, що уточнюється. До графи 4 уточнюючого розрахунку переносяться показники декларації, що уточнюється; у графі 5 – відображаються всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок; у графі 6 – відображається абсолютне значення помилки по всіх заповнених в уточнюючому розрахунку рядках з відповідним знаком (+/-). У разі якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то ця графа у такому рядку не заповнюється.

Рядки, які були не заповнені у декларації, в уточнюючому розрахунку не заповнюються (якщо до таких рядків не вносяться зміни).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»