• Посилання скопійовано

Кошти перераховані в СЕА ПДВ під час перебування на спецгрупі: чи враховують їх для реєстраційної суми?

Кошти, які платники ПДВ перерахували з поточного рахунка у СЕА ПДВ під час перебування на спецгрупі ЄП, після закінчення дії призупинення реєстрації платника ПДВ будуть враховані при обрахунку реєстраційної суми шляхом перерахунку показника ∑ПопРах

Кошти перераховані в СЕА ПДВ під час перебування на спецгрупі: чи враховують їх для реєстраційної суми?

Податківці у підкатегорії 101.17 ЗІР підкреслили, що відповідно до п. 200-1 ПКУ система електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ) забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку, зокрема суми податку, на яку платники мають право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (далі – реєстраційна сума), а також суми поповнення рахунків в СЕА ПДВ.

Формулу, за якою здійснюється обрахунок реєстраційної суми, визначено п. 200-1.3 ПКУп. 9 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014  № 569 (далі – Порядок № 569).

Пунктом 200-1.3 ПКУ визначено, що складовою формули, за якою обраховується реєстраційна сума, є, зокрема, показник ∑ПопРах – загальна сума поповнення з рахунку у банку/небанківському надавачу платіжних послуг платника податку рахунка в СЕА ПДВ.

Водночас, згідно з пп. 9.5 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Для осіб, реєстрація яких платником податку є призупиненою відповідно до п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, обрахунок показників, визначених п. 9 Порядку №569, призупиняється на період використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, та продовжує обраховуватися після відновлення реєстрації відповідних осіб платниками податку з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому припинено використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (п. 9 Порядку № 569).

Отже, кошти, які платники податку перерахували з поточного рахунка на рахунок у СЕА ПДВ під час перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 %, після закінчення дії призупинення реєстрації платника ПДВ будуть враховані при обрахунку реєстраційної суми шляхом перерахунку показника ∑ПопРах.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»