• Посилання скопійовано

З 16 червня діють правки до Порядку розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

Уряд вніс правки до Постанови №1165. Так, платник податку, який подав скаргу, зможе брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції для надання усних пояснень. Ці новації діють з 16 червня

З 16 червня діють правки до Порядку  розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

13 червня на черговому засіданні КМУ було затверджено постанову, якою внесено зміни до:

  • Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Їх оновлено з метою виконання абзацу другого п. 5 розділу ІІ Закону №3603 щодо забезпечення комунікації платника ПДВ або його представника з комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Державної податкової служби України без особистої присутності із застосуванням засобів відеозв’язку для реалізації можливості заслуховування позиції платника податків або його представника під час оскарження рішень комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування територіальних органів ДПС. 

Також Порядки буде доповнено новими положеннями щодо повноважень комісії центрального рівня та внесено зміни до механізму розгляду скарг на рішення комісій регіонального рівня в разі виявлення бажання платником податку надати усні пояснення особисто або через свого представника в режимі відеоконференції. Наголосимо, що ця норма у ПКУ запрацює з 16 червня.

Всі ці зміни містяться у постанові КМУ від 13.06.2024 №703. З її змістом можна ознайомитися тут. Ця постанова набирає чинності з 16 червня 2024 р., але не раніше дня її опублікування. Її опубліковано в "Урядовому курʼєрі" від 15.06.2024. Але оновлені норми Порядку №1165 діятимуть з 16 червня.

Підкреслимо, що сам порядок блокування ПН та РК, а також критерії визнання платників ПДВ ризиковими не зміняться.

Подробиці змін від Гетманцева

Про бажання взяти участь у розгляді скарги платник податків матиме можливість заявити, поставивши відповідну позначку у скарзі без потреби подання додаткових заяв та листів від суб’єкта господарювання.

Податкова надсилає такому платнику повідомлення про дату та час засідання комісії, а також посилання для підключення до відеоконференції.

При цьому скарги платників податків, які виявили бажання брати участь у розгляді скарги, розглядатимуться протягом 30 календарних днів.

***

Читайте також: Як розглядатимуться скарги на відмову в реєстрації ПН/РК у формі відеоконференції: аналіз постанови КМУ

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»