• Посилання скопійовано

Допомога працівнику та податкові витрати

Чи включається до витрат платника податку на прибуток виплата разової допомоги працівнику, що перебуває у трудових відносинах з таким платником податку?

Відповідно до п. 142.1 ст. 142 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), до складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV ПКУ).
Згідно з пп. 139.1.1 п. 139.1 ст. 139 ПКУ не включаються до складу витрат витрати на фінансування особистих потреб фізичних осіб, за винятком виплат, передбачених статтями 142 і 143 ПКУ, та в інших випадках, передбачених нормами цього розділу.
Статтею 15 Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №108), визначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
Інструкція зі статистики заробітної плати, яка затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за №114/8713 (далі — Інструкція №5), є єдиним нормативним документом, розробленим відповідно до Закону №108, що визначає склад коштів, які включаються до фонду оплати праці.
Відповідно до пп. 2.3.3 Інструкції матеріальна допомога, що має систематичний характер, яка надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом), відноситься до додаткової заробітної плати у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.
Згідно з п. 3.31 Інструкції матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, відноситься до інших виплат, які не належать до фонду оплати праці.
Враховуючи викладене, якщо виплата матеріальної допомоги фізичній особі, що перебуває у трудових відносинах з платником податку, має разовий характер і надається у зв’язку з певними обставинами, то така виплата не відноситься до виплат, пов’язаних з трудовим внеском такої особи у господарську діяльність платника податку, а є фінансуванням особистих потреб і відповідно не включається до витрат платника податку, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»