• Посилання скопійовано

Зарахування податків у рахунок переплати — право чи обов’язок податкової?

Ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 19.02.2013 р. Справа №820/486/13-а

Зарахування податків у рахунок переплати — право чи обов’язок податкової?

Ситуація виникла у зв’язку з новими правилами подання декларації та сплати податку на прибуток, встановленими з 01.01.2013 р. Йдеться про те, що платники податку на прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають тільки річну податкову декларацію, мали сплатити у січні — лютому 2013 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 року.

Ситуація: підприємство розрахувало платіж за авансовим внеском з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 100 грн (умовно). Станом на 15.01.2013 р. (за дев'ять місяців 2012 року) у нього є переплата з податку на прибуток у розмірі 150 грн (умовно).

Що робить підприємство? Підприємство звертається до СДПІ з письмовою заявою про зарахування суми авансового платежу з податку на прибуток у розмірі 100 грн у рахунок переплати з податку на прибуток.

Як на це реагує податковий орган? СДПІ відмовляє з посиланнями на Наказ ДПСУ від 21.12.2011 р. №1171 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей подання декларації з податку на прибуток та сплати податку у 2013 р.» та Наказ Мінфіна від 17.01.2013 р. №19, яким внесено зміни щодо класифікації доходів бюджету.

Рішення суду: суд однозначно займає позицію платника податку та робить такі важливі висновки.

Висновок 1. Джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є, зокрема, суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (п. 87.1 ПКУ). Причому як сплата грошових зобов’язань, так і погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена:

1) за рахунок надміру сплачених сум такого платежу — без заяви платника;

2) за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів — на підставі відповідної заяви платника.

Тож у цьому випадку СДПІ мала самостійно без будь-якої заяви підприємства зарахувати суму надміру сплаченого ним платежу з податку на прибуток у рахунок авансового платежу з податку на прибуток.

Висновок 2. У вищенаведеному податковому роз’ясненні ДПСУ (у запитанні №17) вказує на доволі однозначне бажання повернути надміру сплачені суми податку відповідно до вимог статті 43 ПКУ. Тож зрозуміло, що при розрахунку узгодженої суми грошових зобов'язань з метою сплати авансових внесків з податку на прибуток надміру сплачені суми з цього податку органи ДПС враховувати не планують.

Щодо змін до бюджетної класифікації, то тут можна зрозуміти податкові органи — відкриваються нові рахунки для авансових внесків, тож і звітувати перед бюджетом значно легше, коли є сплачені суми податків та зборів. А решту (переплати з відповідних податків) можна буде повернути протягом певного часу.

До речі, ситуація дуже нагадує проблеми, які виникли при переході зі сплати пенсійних внесків на сплату ЄСВ — судові спори досі тривають. Але, заручившись уже певною практикою, суди у ситуації переходу сплати податку на прибуток на авансові платежі проблеми з відкриттям нових рахунків не побачили.

Так, колегія суддів зазначає: по-перше, згадані зміни внесені пізніше податкового періоду, за який виникло спірне зобов'язання з податку на прибуток підприємства (йдеться про переплату, яка виникла за результатами 9 місяців 2012 року), по-друге, джерела сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків визначено виключно нормами податкового законодавства, а положення щодо змін до бюджетної класифікації (Наказ Мінфіну №19) деталізують механізм зарахування таких коштів до державного бюджету і спірних відносин за цією справою не стосуються.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»